17 iulie

1973 Ultimul rege al Afganistanului, Mohammed Zahir Shah, era înlăturat de la putere, printr-o lovitură de stat orchestrată de vărul său – Mohammed Daoud Khan. Dacă acesta din urmă – devenit primul preşedinte din istoria ţării – avea să fie asasinat cinci ani mai târziu, în timpul revoluţiei conduse de Partidul Popular Democratic – de orientare comunistă – pentru Zahir Shah a urmat o perioadă de calm. Aflat la acest moment în Italia, pentru a se opera la ochi, el a rămas aproape 40 de ani în exil în această ţară, în decorul modest al unei vile cu patru camere, undeva, la nord de Roma, acolo unde şi-a petrecut timpul liber jucând golf şi şah, şi îngrijindu-şi grădina. În 1991, a supravieţuit unei tentative de asasinat, din partea unui aşa-zis jurnalist portughez. S-a reîntors la Kabul în primăvara lui 2002, după ce ţara sa nu s-a mai aflat sub conducerea talibanilor. Cum Statele Unite nu au dorit întoarcerea la monarhie, Zahir Shah a primit cel mai înalt titlu din ţară, unul onorific, de “părinte al naţiunii” – şi a murit în 2007, la 92 de ani.

Tot atunci, Peters and Lee urcau pe primul loc al topului britanic, acolo unde aveau să rămână timp de o săptămână, cu Welcome Home – unicul lor nr. 1 hit. Unchiul lui Charlie Watts – bateristul de la Rolling Stones, Lennie Peters îşi pierduse vederea la unul dintre ochi, la cinci ani, într-un accident de maşină. Pentru ca 11 ani mai târziu, să rămână fără vedere şi la celălalt ochi, din cauza unei cărămizi aruncate în faţă. Alături de el se afla actriţa şi dansatoarea Dianne Lee, mai tânără cu aproape 20 de ani. Welcome Home fusese compusă de doi francezi şi făcută cunoscută de cei doi britanici, după ce aceştia s-au remarcat la un concurs pentru descoperirea de talente, pe care l-au câştigat de şapte ori, record pentru Opportunity Knocks.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>