Chiar nu ştiu ce-ar trebui să facă Paul Lawrie pentru a scăpa de imaginea căpătată în 1999. Atunci când câştiga Openul britanic, în Scoţia natală, la Carnoustie, după un baraj în trei, la care ajunsese ulterior recuperării unui deficit de zece lovituri, avut înaintea ultimei zile. Desigur, ghinionul adversarilor şi îndeosebi al francezului Jean van de Velde, sau slaba lor pregătire psihologică, a însemnat norocul scoţianului din Aberdeen. Duminică, acesta şi-a trecut în palmares un nou trofeu, al doilea al anului, după victoria în Campionatul Johnnie Walker. Tot pe teren propriu, la Gleneagles.
A fost un semnal important şi pentru echipa Europei de Cupa Ryder, în condiţiile în care jucătorii gazdă din Statele Unite păreau mari favoriţi, în concursul programat în Illinois, în ultimul weekend din septembrie. Desfăşurarea de evenimente din ultimul timp a făcut ca balanţa de putere să se mai echilibreze puţin. Rory McIlroy a câştigat la diferenţă de opt lovituri ultimul turneu de mare şlem al sezonului – Campionatul US PGA. Sergio Garcia a triumfat şi el pe pământ american, pentru prima dată în ultimii patru ani. Iar acum Lawrie a realizat un nou succes remarcabil, la diferenţă de patru lovituri.
Aflat la o lovitură în fruntea clasamentului, înaintea ultimei zile, jucătorul în vârstă de 43 de ani a realizat un 68 şi l-a învins pe australianul Brett Rumford, cu un total de 16 sub par, 272. Victoria îl va urca pe cel mai înalt loc din clasamentul mondial şi îl va blinda cu încredere, înaintea primei sale participări la Cupa Ryder, după cea din 1999. Adică anul în care câştiga Openul britanic, la Carnoustie. Doi ani mai târziu, devenea campion Alfred Dunhill Links, la St Andrews. Absolut normal, pentru ca un scoţian să joace bine şi să câştige pe terenurile din ţara golfului.
Rumford începuse săptămâna pe locul 109 în Cursa către Dubai, însă cecul încasat duminică, în valoare de aproape 200.000 de euro a avut darul de a-i risipi orice grijă în privinţa dreptului de joc în sezonul viitor.
Suedezul Fredrik Andersson Hed şi olandezul Maarten Lafeber şi-au îmbunătăţit şi ei şansele în a fi prezenţi şi anul viitor în Circuitul European, după ce au încheiat turneul pe locul trei, la egalitate cu tânărul jucător francez Romain Wattel, golferul în vârstă de 21 de ani aflat la cel mai bun rezultat din carieră.
Săptămâna aceasta, Circuitul European va ajunge la munte, în Alpii elveţieni. Staţiunea Crans Montana va fi gazda Masters-ului European, turneul dotat cu premii în valoare de 2,1 milioane de euro al cărui campion este un alt veteran al golfului european – danezul Thomas Bjorn.