21 august

1979 Ca şi cum n-ar fi fost destule momente delicate în conflictele dintre cele două mari blocuri, estic şi vestic, în această zi se mai adăuga unul. Aflat în turneu cu baletul Teatrului Balşoi, la New York, prim-solistul Alexander Godunov contacta autorităţile americane şi solicita azil politic. Odată descoperită absenţa sa, reprezentanţii KGB au pus-o imediat pe Liudmila Vlasova, soţia balerinului, şi ea prim-solistă a companiei moscovite, în avionul de Moscova. Cursa a fost oprită la decolare, pentru ca Departamentul de Stat american să fie sigur că aceasta nu pleacă împotriva voinţei sale. Diplomaţii americani au sosit la aeroport, cu un paşaport american pentru Vlasova, însă aceasta l-a refuzat, astfel că avionul a putut părăsi Statele Unite.

Incidentul a ajuns la cel mai înalt nivel politic. S-au implicat însuşi liderii celor două state – preşedintele american Jimmy Carter şi liderul de partid sovietic Leonid Brejnev. În cele din urmă, după trei zile de negocieri, avionul a fost lăsat să plece spre Moscova, iar Vlasova s-a întors la familia rămasă acasă. Godunov a încercat timp de un an să-şi reîntregească familia. Fără succes. Cei doi au divorţat, trei ani mai târziu.

Tot în 1982, Godunov a renunţat la contractul cu American Ballet Theater, după ce s-a certat cu vechiul său colaborator şi prieten, conducătorul companiei, Mihail Barîşnikov. Motivul oficial a fost că nu mai există suficiente roluri pentru el, după schimbarea de repertoriu, aşa că a fost pus pe liber. A lucrat cu propriile trupe, a dansat ca invitat special al mai multor companii de balet din întreaga lume, apoi s-a concentrat asupra carierei de actor la Hollywood. A devenit cetăţean american în 1987, iar un an mai târziu s-a despărţit de actriţa Jacqueline Bisset. A încetat din viaţă în primăvara lui 1995, în apartamentul său din West Hollywood, California, în urma unor complicaţii induse de hepatita provocată de consumul excesiv de alcool. Avea 45 de ani…

Tot atunci, Cliff Richard îşi demonstra longevitatea artistică. Vedeta britanică revenea pe primul loc al topului de acasă, la mai bine de 20 de ani de la lansare, cu We Don’t Talk Anymore. Single-ul a figurat pe această poziţie timp de patru săptămâni. Produs de chitaristul grupului The Shadows, Bruce Welch, şi compus de Alan Tarney, era al zecelea nr. 1 britanic din cariera lui Cliff Richard, primul după Congratulations, cu mai bine de zece ani mai devreme. Succesul din vara lui 1979 venea înaintea împlinirii a 39 de ani şi la scurt timp după ce Palatul Buckingham anunţase că Richard va fi înnobilat de Regina Elisabeta a II-a, pentru servicii deosebite, în domeniul muzical.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>