19 octombrie

1959 Era inaugurată prima discotecă din lume. Se întâmpla în Germania Federală, la Aachen. În acea perioadă, sălile de dans erau la ordinea zilei, pretutindeni în lume. Oamenii veneau şi dansau pe muzica unei trupe, care de cele mai multe ori se producea cu cover-uri. În acea zi, fostul restaurant Scotch Club îşi redeschidea porţile, ca sală de dans. Patronul nu a dorit însă să angajeze o trupă live şi a apelat la un magnetofon. Klaus Quirini, un jurnalist care relata evenimentul, era la fel de plictisit ca majoritatea celor prezenţi. S-a dus la locul de emisie şi a început să prezinte melodiile, în stilul reporterilor de ştiri, anunţând titlurile pieselor şi numele interpreţilor. Cea dintâi piesă pe care a difuzat-o a fost un hit al momentului Ein Schiff wird kommen, interpretată de Lale Andersen.

Stilul său s-a bucurat de un succes instantaneu şi omul a rămas ca disc-jockey, devenind astfel primul DJ din toate timpurile. Sub titulatura DJ Heinrich, i-a adunat pe ceilalţi DJ şi a pus bazele unui sindicat, pentru ca această meserie să fie recunoscută de stat şi să se bucure de beneficiile aferente.

Udo Jürgens, Peter Maffay, The Rattles şi Giorgio Moroder, cu toţii şi-au început carierele în Scotch Club. Codul vestimentar era dintre cele mai stricte şi nu de puţine ori oamenii de ordine nu au permis accesul unor vedete, dacă nu veneau îmbrăcate la cravată. Clubul şi-a închis porţile în 1992. Vizavi, la adresa Dahmengraben 7, există şi în prezent o altă discotecă veche, aflată încă în funcţiune – Le Bistro. De la această inaugurare, din 1959, s-au deschis mai multe discoteci în Aachen şi în alte oraşe importante din Germania. Atunci când se deschidea primul club în Statele Unite, în Aachen existau deja 17 discoteci.

Tot atunci, The Everly Brothers urcau pe 3 în topul britanic, cu (‘Till) I Kissed You. Single-ul avea să atingă locul 2, săptămâna următoare, aceea fiind cea mai înaltă poziţie din Marea Britanie. Compoziţia celor doi fraţi din Kentucky ajunsese până pe 4 în topul de acasă.

În clipul de mai sus figurează la început Bird Dog, melodie lansată de Phil şi Don cu un an înainte, şi ajunsă tot până pe locul 2, în aceeaşi ierarhie britanică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>