1968 Primăvara a durat doar o vară. Trupele Pactului de la Varşovia, în frunte cu tancurile sovietice, invadau Cehoslovacia şi puneau capăt Primăverii de la Praga. Perioada de liberalizare începuse pe 5 ianuarie, odată cu alegerea lui Alexander Dubcek în funcţia de secretar general al Partidului Comunist din Cehoslovacia, şi s-a încheiat la această dată, când militarii din ţările componente ale Pactului est-european, cu excepţia României, au pătruns în ţară.
Reformele lui Dubcek intenţionaseră o descentralizare parţială a economiei naţionale şi o democratizare mai accentuată a societăţii. Fuseseră lărgite libertatea de exprimare, libertatea mass media şi libertatea de a călători în afara graniţelor. După ce la început fusese vorba de împărţirea ţării într-o federaţie compusă din trei republici – Boemia, Moravia-Silezia şi Slovacia, Dubcek a rămas la doar două state componente – Cehia şi Slovacia. Avea să fie singura modificare rămasă în vigoare.
Reformele, îndeosebi descentralizarea administrativă, nu au fost văzute cu ochi buni de sovietici, care, după eşuarea negocierilor, au trimis mii de militari şi de tancuri aparţinând Pactului de la Varşovia, pentru a ocupa ţara. A urmat un larg val de emigrări. Protestele nu au îmbrăcat forme violente şi nici militare. Trupele străine au rămas în Cehoslovacia până în 1990. După invazie, ţara a intrat într-o perioadă de normalizare: liderii aduşi la putere au readus în actualitate valorile politice şi economice de dinaintea lui Dubcek, înlocuit de Gustav Husak.
Tot atunci, pe primul loc al topului britanic urca pentru a doua oară Mony Mony, single-ul lansat de Tommy James and the Shondells. Piesa mai figurase o dată pe cea mai înaltă poziţie, timp de două săptămâni, la începutul lunii. Legenda spune că titlul i-a fost inspirat compozitorului Tommy James de către iniţialele clădirii Mutual Of New York, iluminate cu roşu şi văzute de la fereastra apartamentului său din Manhattan. Single-ul a ajuns până pe 3 în Billboard Hot 100.