1961 Dag Hammarskjöld, al doilea secretar general din existenţa Organizaţiei Naţiunilor Unite, murea într-un accident de avion, survenit în timp ce se îndrepta către conflictul din Congo. Împrejurările legate de dispariţia diplomatului suedez au rămas învăluite în mister şi sunt înconjurate de controverse chiar şi în zilele noastre. Născut în iulie 1905, la Jönköping, în familia lui Hjalmar Hammarskjöld, prim ministru al Suediei în perioada Primului Război Mondial, Dag a urmat exemplul tatălui şi a ajuns să deţină posturi în cabinetul de la Stockholm, după Cea de-a Doua Conflagraţie Mondială.
Recomandarea sa pentru postul de secretar general al ONU, venită din partea Consiliului de Securitate, a venit ca o surpriză, în condiţiile în care scandinavul era văzut ca un tehnocrat, fără apartenenţă la vreun partid politic. Evenimentul a avut loc în 1953, după demisia norvegianului Trygve Lie. În timpul mandatului său, Hammarskjöld a încercat detensionarea relaţiilor dintre Israel şi ţările arabe. În 1955, a întreprins o vizită în China, pentru a negocia eliberarea a 15 piloţi americani care luptaseră în Războiul din Coreea. Anul următor, a înfiinţat Forţa de intervenţie a Naţiunilor Unite, ca măsură de soluţionare a Crizei Canalului Suez.
În septembrie 1961, Hammarskjöld a aflat despre luptele izbucnite între forţele ONU de menţinere a păcii şi trupele lui Moise Tshombe, din provincia separatistă Katanga, din regiunea statului Congo. Înaltul oficial se afla în drum către negocierea unei încetări a conflictului, în noaptea de 17/18, când avionul cu care călătorea s-a prăbuşit în apropiere de Ndola, în Rhodesia de Nord, actualmente Zambia. Hammarskjöld şi alte 15 persoane aflate la bord au murit în accident.
Au existat mai multe versiuni asupra cauzelor producerii dezastrului aviatic. Teoria conspiraţiei spune că la data morţii lui Hammarskjöld, agenţiile de informaţii occidentale erau puternic implicate în criza politică din Congo, care a culminat cu sprijinul belgian şi american pentru secesiunea provinciei Katanga şi asasinarea fostului prim ministru Patrice Lumumba, eveniment petrecut la începutul anului. Belgia şi Marea Britanie erau direct interesate în păstrarea controlului asupra industriei cuprului, în perioada de tranziţie a ţării de la statutul de colonie la cel de stat independent.
Eventualele îngrijorări în privinţa naţionalizării exploatărilor de cupru erau suficient de puternice pentru eliminarea fizică a lui Lumumba sau Hammarskjöld. De altfel, statul belgian a recunoscut implicarea şi şi-a cerut scuze în mod public pentru neglijenţa în cazul morţii lui Lumumba. Cele trei anchete întreprinse la momentul respectiv nu au descoperit cauzele care au dus la prăbuşirea avionului. În următorii zece ani, funcţia de secretar general ONU a fost ocupată de U Thant din Birmania.
Tot atunci, The Shadows urcau de pe 7 pe 5 în topul britanic, cu Kon-Tiki, un titlu inspirat de expediţia din Pacific a norvegianului Thor Heyerdahl. Single-ul avea să ajungă până pe cea mai înaltă poziţie în Marea Britanie, loc pe care l-a ocupat timp de o săptămână, în luna următoare. Dintre cei patru componenţi ai formulei originale The Shadows, doi au murit (bateristul Tony Meehan, în noiembrie 2005, la vârsta de 62 de ani, şi basistul Jet Harris, în martie 2011, la 71 de ani). Au rămas în viaţă cei doi chitarişti (solistul Hank Marvin, un Scorpion născut în octombrie 1941, şi ritmicul Bruce Welch, aflat sub acelaşi semn zodiacal şi venit pe lume în noiembrie 1941).