Spune “42″ şi ai Carafa de argint!

Ernie Els a revenit extraordinar la ultimele nouă cupe, l-a ajuns din urmă şi l-a depăşit la potou pe Adam Scott şi şi-a trecut în palmares victoria în Openul britanic, pe terenul Clubului Royal Lytham and St Annes din comitatul englez Lancashire. Evenimentul a avut loc la fix zece ani de la precedentul succes pe care sud-africanul îl realiza într-un turneu de mare şlem, disputat atunci pe terenul Clubului Muirfield din Scoţia. Fapt interesant, The Big Easy are aceeaşi vârstă, 42 de ani ca şi Darren Clarke, nord-irlandezul care triumfa la ediţia anterioară a celui mai vechi open din lume.

Finalul a fost dramatic. Cu patru cupe rămase de joc, australianul Scott era lider detaşat, la patru lovituri în faţa următorului adversar. Adică exact diferenţa cu care golferul de la antipozi începuse ultima zi. A urmat o serie neverosimilă, de patru bogeys. În acelaşi timp, Els realiza birdie-ul decisiv, printr-un putt de la 5 m, pe green-ul ultimei cupe. Suficient pentru a câştiga un al patrulea trofeu major în carieră, dacă socotim şi cele două succese din Openul american, ediţiile 1994 şi 1997.

Cei doi jucători din emisfera sudică au făcut pereche la Cupa Preşedinţilor. La final, Els a spus: Încă sunt ameţit. E un foarte bun prieten de-al meu. Desigur, amândoi ne-am dorit enorm ca să câştigăm, din motive diferite, şi îmi pare rău pentru el. Aşa este golful, te devorează. Pentru asta mergem pe teren. Pentru a câştiga sau pentru a pierde. Azi, a fost rândul meu ca să câştig. Am sperat în cel mai bun caz la disputarea unui baraj. Când eu eram pe green-ul de la a 17-a, el era la tee-ul de la a 16-a. După cum ştiţi, nu este cea mai dificilă cupă dintre toate.

Scott era pe punctul de a deveni al zecelea jucător consecutiv care câştigă în premieră un titlu de mare şlem. Aşa însă, continuă o altă serie – Els este al 16-lea învingător diferit care se impune într-un turneu major.

Aflat cu şanse în lupta pentru victorie, Tiger Woods nu a avut o ultimă zi aşa cum şi-ar fi dorit. Cu un triplu bogey la a şasea, americanul s-a clasat la final pe locul trei, la egalitate cu compatriotul Brandt Snedeker, la trei lovituri de învingător, în timp ce partenerul de joc al lui Scott, nord-irlandezul Graeme McDowell, a încheiat pe cinci, la egalitate cu liderul clasamentului mondial, englezul Luke Donald.

Următorul turneu de mare şlem, ultimul al sezonului – Campionatul US PGA – este programat să se încheie în cea de-a doua duminică din august, pe terenul Ocean al Clubului Kiawah Island, situat pe insula cu acelaşi nume din Carolina de Sud.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>