Am palpitat la fiecare asalt. Am strâns mânerul sabiei şi am fandat alături de băieţii lui Mihai Covaliu, în lupta din semifinala câştigată în faţa Rusiei. După care, în finala împotriva Coreei de Sud, parcă a apărut un burete care a absorbit toată voinţa de victorie a sabreurilor noştri. În acelaşi timp, asiaticii parcă au căpătat şi mai mult curaj, după victoria din semifinala cu Italia, vice-campioana de la Atena şi bronzul de la Beijing. Rămâne argintul. Rămân regretele. Va rămâne mereu acel “dacă”…
A început concursul atletic. Cu două duble. Campionii de la Beijing 2008, la aruncarea greutăţii bărbaţi şi la 10.000 m femei, şi-au apărat cu succes titlurile. Este vorba de Tomasz Majewski, polonezul învingător acum la diferenţă de doar 3 cm, şi de Tirunesh Dibaba, etiopianca victorioasă în faţa a două rivale din Kenya şi demnă urmaşă a compatrioatei Derartu Tulu, câştigătoarea de la Barcelona şi Sydney.
Înotul a continuat cu alte succese americane. Trei din patru posibile. Michael Phelps şi-a trecut la activ ultimul titlu de campion olimpic într-o probă individuală, la 100 fluture, şi a ajuns la un total impresionant de medalii la JO: 21, din care 17 de aur. La feminin, Missy Franklin a devenit vedeta concursului, după ce s-a impus şi în proba de 200 spate. Californianca în vârstă de 17 ani a strâns şi ea tot trei medalii de aur la actuala ediţie a competiţiei. Cu doi ani mai tânără, Katie Ledecky, originară de pe Coasta de Est, s-a impus la 800 liber. În fine, Florent Manaudou a reînnodat tradiţia titlurilor olimpice în familie. Francezul a realizat marea surpriză şi a câştigat la 50 liber. El este fratele mai tânăr cu patru ani al lui Laure Manaudou, campioana olimpică la 400 liber de la Atena 2004.
Tot la capitolul succese franţuzeşti. Teddy Riner a confirmat statutul de mare favorit pe tatami, la categoria peste 100 kg. Judoka în vârstă de 23 de ani, de cinci ori campion al lumii, şi-a trecut în palmares singurul trofeu care-i lipsea. Gazdele au avut din nou motive de bucurie, pe velodromul olimpic. Echipa masculină a câştigat concursul de urmărire, în timp ce Victoria Pendleton şi-a onorat prenumele şi a devenit prima campioană olimpică din istoria Keirin-ului. Proba feminină a fost introdusă în premieră la Londra, după ce-şi făcuse debutul la masculin, cu 12 ani mai devreme.
Succese aşteptate, ale asiaticilor, în concursul individual de tir cu arcul la masculin, acolo unde am asistat la o premieră – cel dintâi sud-coreean campion la individual, în istoria olimpică de 40 de ani a acestei probe. Poate în compensaţie pentru surprinzătoarea înfrângere din semifinalele concursului pe echipe, câştigat de italieni. Şi la badminton, în întrecerea de dublu mixt, acolo unde am asistat la o finală sută la sută chinezească.
S-au disputat sferturile de finală în turneul feminin de fotbal: Canada a învins Marea Britanie şi va juca împotriva Statelor Unite, câştigătoare în faţa Noii Zeelande. În cealaltă semifinală, programată luni, se vor înfrunta Franţa (victorie cu Suedia) şi Japonia (succes în faţa Braziliei). Niponele îşi doresc dubla, după ce în urmă cu un an deveneau surprinzător campioane ale lumii, în Germania.
În turneul olimpic de tenis de la Wimbledon, am asistat la cel mai lung meci masculin disputat în sistemul cel mai bun din trei seturi, din era open. Adică din 1968 încoace. Roger Federer l-a învins pe Juan Martin del Potro, 19-17 în decisiv, după aproape patru ore şi jumătate de joc. Drept răsplată, elveţianul îl va înfrunta în finală pe reprezentantul gazdelor, Andy Murray, câştigător în două seturi în faţa lui Novak Djokovic. Finala se va constitui într-o reeditare a ultimului meci din turneul de mare şlem disputat în acelaşi loc, acum o lună, confruntare câştigată de Federer.
La feminin, ultimul act le va aduce faţă în faţă pe marile favorite Maria Şarapova şi Serena Williams. Asemeni elveţianului, americanca va avea şansa realizării dublei victorii la Wimbledon, în acelaşi an, după ce o învingea pe 7 iulie, în finala concursului major, pe Agnieszka Radwanska.