1974 Konstantinos Karamanlis se întorcea în Grecia, chemat pentru a pune punct crizei izbucnite după căderea regimului de dictatură militară. Lungul drum al societăţii greceşti către metapolitefsi (schimbarea de regim politic) începuse odată cu planul controversat de liberalizare a vieţii politice, propus de Giorgios Papadopulos, comandantul juntei militare care condusese ţara timp de şapte ani. Opozanţii acestui proces au fost politicieni de marcă ai ţării, printre care Panaiotis Kanelopulos şi Stefanos Stefanopulos. Planul lui Papadopulos a fost dat peste cap de revolta studenţilor de la Politehnica din Atena şi de contralovitura de stat a lui Dimitrios Ioanides.
Eşecul loviturii de stat a lui Ioanides, împotriva preşedintelui ales al Ciprului, arhiepiescopul Makarios II, şi invazia forţelor armate turceşti din nordul insulei au fost elemente catalizatoare pentru căderea juntei de la Atena, urmată de numirea unui guvern interimar – Guvernul Unităţii Naţionale – condus de fostul premier, Karamanlis. Acesta a legalizat Partidul Comunist al Greciei şi a înfiinţat o nouă organizaţie politică – Noua Democraţie, aceeaşi care a câştigat alegerile organizate în noiembrie.
Tot atunci, Stephanie de Sykes urca pe locul trei în topul britanic, cu Born With a Smile on My Face, piesă compusă de Simon May, care avea să se oprească o poziţie mai sus, săptămâna următoare. În vârstă de 26 de ani, tânăra din Essex se afla la cel mai important succes din carieră, alături de grupul Rain. Ulterior, aceasta a colaborat la două din compoziţiile care au reprezentat Marea Britanie la concursul Eurovision şi a făcut parte din diverse grupuri de acompaniament vocal.