Război şi pace. Eurovisionul cel de toate primăverile. Glorie postumă
În Statele Unite, poate fi considerată drept o lună-teatru de luptă între două curente. Cel patriotic, reprezentat de melodia sergentului Barry Sadler Ballad of the Green Beret, şi cel care se opunea intervenţiei militare americane în Vietnam, cu The Mamas and the Papas şi al lor California Dreamin’ în prim plan. Deocamdată, prima avea câştig de cauză.
Compusă de Robin Moore şi de medicul militar Barry Sadler, aflat în perioada de convalescenţă, după ce fusese rănit la picior într-o misiune din Vietnam, Ballad of the Green Beret s-a vândut în peste nouă milioane de exemplare şi a devenit cel mai de succes single al anului. Ulterior, sentimentul datoriei faţă de patrie avea să diminueze în intensitate, până la momentele în care tinerii ajungeau să-şi ardă ordinele de încorporare.
Pe Bătrânul Continent, preşedintele Franţei, generalul Charles de Gaulle solicita omologului american, Lyndon B. Johnson, începerea unor negocieri în privinţa echipamentelor NATO aflate pe teritoriul francez. Ulterior, de Gaulle anunţa că trupele franceze se vor retrage din NATO şi că toate bazele şi comandamentele franceze ale Alianţei Atlanticului de Nord vor fi închise, în decurs de un an. În Brazilia, era anunţată dispariţia unei cantităţi însemnate de materiale nucleare. Şi undeva, pe coasta iberică a Mediteranei, un submarin american decoperea o bombă cu hidrogen pierdută de armata Statelor Unite.
Tot în Europa, dar fără atâta militărie, Udo Jürgens câştiga concursul Eurovision, cu Merci Chérie. Iar la Vatican, papa Paul al VI-lea se întâlnea cu arhiepiscopul de Canterbury, Arthur Michael Ramsey. La acelaşi nivel înalt, prinţesa Beatrix, moştenitoarea tronului Olandei, se mărita cu Claus von Amsberg. Au existat voci care s-au opus acestei alianţe, deoarece mirele era german, iar amintirea Celui de-al Doilea Război Mondial era încă proaspătă.
În timp ce Uniunea Sovietică şi Statele Unite continuau cursa în programele spaţiale, trimiţând sonde spaţiale către Venus şi Lună, pe Pământ avioanele continuau să se prăbuşească. Este cazul zborurilor canadian de pe aeroportul dinTokyo (cu 64 de victime) şi britanic de pe Muntele Fuji (124 de morţi).
Revenind la muzici, am răsfoit câte puţin din paginile prăfuite ale fonotecii în care se află protejaţii lui Sam Cooke. Acesta i-a adus pe The Valentinos – de fapt fraţii Womack – de la Cleveland în California, pentru a înregistra muzică seculară. Obişnuiţi să cânte în corul bisericii locale, acolo unde pastor era tatăl lor, aceştia au fost reticenţi la început. După ce primul single cu mesaj religios nu a avut succes, Bobby şi Cecil au ascultat de sfaturile mentorului lor şi astfel au apărut câteva din melodiile memorabile de la începutul anilor’60, pe nedrept uitate. Dispariţia lui Cooke, din decembrie 1964, a marcat negativ existenţa grupului vocal, ajuns pe la mai multe case de discuri, fără succes. The Valentinos au încetat să mai existe în 1974.
La final, am început un serial care va trece în revistă cele 19 piese ajunse postum pe primul loc al topului britanic. Începând cu Buddy Holly, în primăvara lui 1959, şi încheind cu Eva Cassidy, la sfârşitul lui 2007. Să nu omitem nici alfa şi omega, începutul şi sfârşitul, ambele navigând ceva mai către rock decât curentul principal. Trooper deschide balul, cu noua lor colaborare cu fostul vocal de la Iron Maiden, Blaze Bayley, iar Jimi Hendrix îi pune punct.
Prin urmare, o ediţie bogată în stiluri, a unei emisiuni care-şi propune să caute sursele muzicilor din prezent. La ce bun să mai pierdem vremea? De ce să ne mai pierdem cu vremurile? Cap-compas martie 1966 şi să fie muzică! Audiţie cu bine!