24 aprilie 1965

Acestea erau muzicile. Audiţie cu bine!

April 24th 1965 by Alexandru Gheorghiaş on Mixcloud

The Soul Brothers fac parte din specia aceea despre care doar s-a auzit că ar exista. Evident că au făcut umbră pe acest pământ, însă mărturiile referitoare la trecerea lor pe aici devin din ce în ce mai rare, până ce vor dispărea cu totul. Cert este că acum, după ce a trecut jumătate de veac de la apariţia unicului lor single (dintre cele trei lansate în total) în topul britanic, mărturiile se găsesc cu multă trudă. Se ştie că printre membrii grupului se afla Tony Wilson, acelaşi muzician din Trinidad care peste câţiva ani avea să pună bazele Hot Chocolate, împreună cu Errol Brown. Aşa că vom trece peste I Keep Ringing Baby, piesa care intra pe locul 44 şi nu avea să urce mai mult de 43 în cele trei săptămâni de prezenţă în UK Top 50.

I’ve Been Wrong Before venea ca un duş scoţian pentru Cilla Black. După ce precedentele patru single-uri ajunseseră in corpore în Top 10, compoziţia lui Randy Newman intra pe locul 43, dar nu avea să urce mai mult de 17. Era un simplu accident, fiindcă seria hiturilor avea să continue pentru fosta angajată a clubului Cavern din Liverpool.

Cert este că semnalul a făcut-o pe tânăra pe atunci în vârstă de 21 de ani să nu mai lanseze niciun alt single în 1965, după un 1964 în care avusese două number ones.

Freddie and the Dreamers erau deja veterani ai scenei muzicale britanice. Cvintetul originar din Manchester înregistrase primele trei single-uri în Top 3, în 1963, iar acum se afla la unul din ultimele single-uri cu care figura în ierarhia muzicală de acasă. Poate fiindcă rivalii lansau piese de o calitate superioară, A Little You nu a urcat mai departe de locul 26 în topul britanic, iar dincolo de Atlantic nu s-a dus mai departe de 48. Eu consider că merita ceva mai mult. Freddie Garrity, dinamicul şi excentricul lor solist vocal, a susţinut ultimul concert în decembrie 2000, apoi medicii l-au sfătuit să renunţe, din cauza hipertensiunii. A murit în mai 2006, în Ţara Galilor, la 69 de ani.

Where Are You Now (My Love) era cel dintâi single cu care Jackie Trent, o tânără din Newcastle de 24 de ani, intra în topul britanic. Fata de miner profita şi de pe urma faptului că această compoziţie proprie, realizată în colaborare cu viitorul său soţ, Tony Hatch, fusese inclusă în coloana sonoră a serialului TV It’s Dark Outside. Granada TV îi solicitase lui Hatch o piesă pe care actriţa care interpreta rolului principal să o cânte în serial, iar versurile fuseseră scrise de Trent de Crăciun, în 1964, înaintea turneului de trei luni pe care l-a întreprins în Africa de Sud. Telespectatorii au dorit să cumpere melodia, astfel că aceasta a fost înregistrată în patru zile şi lansată pe piaţă. Peste câteva săptămâni, avea să urce pe cea mai înaltă poziţie în UK Top 50.

Jackie Trent a murit în martie 2015, în Spania, acolo unde şi-a petrecut ultimii zece ani din viaţă. Avea 74 de ani.

New York World's Fair 1964The Beatles reveneau pe locul întâi, poziţie pe care aveau să rămână trei săptămâni. Era săptămâna în care era redeschisă Expoziţia Mondială de la New York (foto), pentru încă o perioadă de şase luni. La Erevan începeau demonstraţiile pentru recunoaşterea genocidului armean produs cu jumătate de secol înainte. Iar în Spania erau descoperite cadavrele lui Humberto Delgado, un om politic portughez din opoziţie, şi al secretarului său. Iniţial adept al politicii de extremă dreapta a dictatorului Antonio Salazar, admirator declarat al lui Adolf Hitler, Delgado candidase la alegerile prezidenţiale din 1958, când declarase că, dacă va fi ales, îl va demite pe premierul cu mână de fier. Odată pierdute alegerile (cu oarece fraudă electorală), cel supranumit „Generalul neînfricat” a fost îndepărtat din armată şi s-a refugiat la ambasada Braziliei, apoi a trăit în exil, în Brazilia şi Algeria. Cel mai tânăr general din istoria statului lusitan, ajuns acum la 58 de ani, fusese ucis în februarie 1965, pe când încerca să intre clandestin în Portugalia. Istoria o scriu cei puternici şi inspiraţi, nu neapărat neînfricaţii.

Playlist
(Loc, săptămâna trecută, număr săptămâni, titlu, artist)

43 new! 1 I’VE BEEN WRONG BEFORE - Cilla Black
37 new! 1 A LITTLE YOU - Freddie & The Dreamers
35 new! 1 WHERE ARE YOU NOW (MY LOVE) - Jackie Trent
5    12    5 LITTLE THINGS - Dave Berry
4     2     9 CONCRETE & CLAY - Unit Four Plus Two
3     1     7 THE MINUTE YOU’RE GONE - Cliff Richard
2     5     5 HERE COMES THE NIGHT - Them
1    11    2 TICKET TO RIDE - Beatles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>