17 septembrie

1961 Era inaugurată Civic Arena, prima clădire polivalentă din lume dotată cu acoperiş retractabil. Amplasată în plin centrul oraşului Pittsburgh din Pennsylvania, a fost locul unde şi-a jucat meciurile de acasă echipa de hochei pe gheaţă Pittsburgh Penguins, în perioada 1967-2010. Arena avea suprafaţa de 15.793,51 metri pătraţi şi fusese construită cu aproape 3.000 de tone de oţel inoxidabil, fabricat în celebrele oţelării din localitate. Costurile de construcţie au fost de 22 de milioane de dolari (echivalentul a 171 de milioane de dolari din 2012). Pentru a-i face loc, primăria a demolat construcţiile din zona înconjurătoare, Hill District. 8.000 de locuitori şi 400 de firme au fost mutate. Lucrările de demolare au început în 1955 şi s-au încheiat în 1960.

Deşi fusese proiectată şi construită ca un dom cu acoperiş retractabil, braţul hidraulic de susţinere n-a funcţionat niciodată la parametrii standard, astfel că acoperişul a rămas închis, din 1994, odată încheiate filmările la Sudden Death. Construită în 1961, pentru a fi folosită de Pittsburgh Civic Light Opera, Civic Arena a fosta gazda mai multor concerte, spectacole de circ, întâlniri politice şi religioase, derbiuri de role, dar şi meciuri de hochei pe gheaţă, baschet sau tenis, box, wrestling, lacrosse, fotbal şi fotbal american sau concursuri de patinaj artistic. Anterior demolării, a fost cunoscută sub denumirea de Mellon Arena, după Mellon Financial, compania care a cumpărat drepturile pentru nume, în 1999. Acestea au expirat în august 2010, dată de la care structura a revenit la denumirea de Civic Arena.

Inaugurarea a avut loc printr-o revistă de patinaj pe gheaţă, realizată de compania Ice Capades. Ulterior, aici au avut loc evenimente memorabile, cum ar fi discursul preşedintelui Lyndon Johnson din octombrie 1964, rostit cu mai puţin de o lună înaintea alegerii în funcţia supremă în stat. Printre boxeurii care au luptat în ringul amenajat aici s-au numărat Muhammad Ali, Sugar Ray Robinson, Sonny Liston, Floyd Patterson sau Larry Holmes.

Elvis Presley s-a produs aici, în ultimul său concert de Anul Nou, pe 31 decembrie 1976. The Beatles au urcat pe scenă în singurul lor concert din Pittsburgh, pe 14 septembrie 1964. Tot aici, au mai cântat, de-a lungul anilor, Frank Sinatra, Garth Brook, Jimmy Page sau Robert Plant, Michael Jackson a avut trei concerte în ultima parte a lui septembrie 1988, în cadrul turneului Bad. The Doors, în mai 1970, şi The Grateful Dead, în aprilie 1989, au înregistrat aici concerte rămase în istoria muzicii.

Din vara lui 2010, echipa de hochei pe gheaţă şi celelalte evenimente s-au mutat vizavi, în noua Consol Energy Center. După mai bine de un an, răstimp în care s-a încercat păstrarea lui Civic Arena ca monument istoric al oraşului, au început lucrările de demolare, proces încheiat în primăvara lui 2012.

Tot atunci, Sam Cooke urca pe locul 7 în topul britanic, cu Cupid. Era cea mai înaltă poziţie atinsă în ierarhia muzicală din Marea Britanie, pentru cel mai de succes single de până atunci al lui Cooke. Unul dintre cele mai interesante cover-uri, pe ritm reggae, este cel realizat de Amy Winehouse, în 2007, pentru a fi inclus în ediţia deluxe a albumului Back to Black.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>