12 august

1964 Evada din închisoare Charlie Wilson. Condamnat pentru Marele Jaf al Trenului, cel supranumit Taciturnul era o apariţie impozantă, datorită constituţiei robuste şi ochilor albaştri, pătrunzători. Născut în iunie 1932, efectuase stagiul militar în perioada 1948-50, pentru ca apoi să intre în lumea interlopă, pentru a suplimenta veniturile legale, dar mici, ale tatălui. Era căsătorit, cu trei copii, muncea în băcănia socrilor, iar în timpul liber efectua “lucrări” profesioniste, ca hoţ şi pariuri ilegale. Drept pentru care fusese condamnat la închisoare, pe termene scurte, în mai multe rânduri. În 1960, se hotărâse, împreună cu Bruce Reynolds, să intre în lumea marilor infractori.

Şi dăduse marea lovitură, împreună cu alţi complici, pe 8 august 1963, la Ledburn, în apropiere de Mentmore, în Buckinghamshire. A fost atacat trenul Poştei şi a fost jefuită suma de 2,6 milioane de lire sterline. Echivalentul din prezent a aproape 40 de milioane de lire sterline. Cea mai mare parte a sumei n-a fost recuperată nici până în prezent. Trei dintre atacatori n-au fost prinşi niciodată, iar doi dintre cei condamnaţi au evadat. Unul dintre cei condamnaţi n-a fost implicat în jaf şi a murit închisoare. Deşi nu au fost folosite arme de foc, judecătorii au fost generoşi în condamnări: câte 30 de de ani de închisoare.

În vârstă de 31 de ani la data jafului, Charlie “Trezorierul” Wilson a evadat la această dată din închisoarea Winson Green, din Birmingham. Totul s-a întâmplat în mai puţin de trei minute. O echipă de “salvare” a intrat în penitenciar şi l-a scos pe acesta. Cei trei “operatori” nu au fost prinşi niciodată. La două săptămâni după eveniment, Wilson era la Paris, pentru operaţie estetică. În noiembrie 1965, era în Ciudad de Mexico, în vizită la doi dintre tovarăşii de jaf. S-a stabilit într-un cartier de la periferia oraşului Montreal, în Canada, acolo unde şi-a luat numele de Ronald Alloway, după un vânzător din Fulham. A devenit membru al unui club de golf exclusivist şi a început să participe la evenimentele organizate de comunitatea locală. Doar după ce l-a invitat pe cumnatul său din Marea Britanie, să-şi petreacă alături de el Crăciunul, abia atunci au intrat pe fir inspectorii de la Scotland Yard. Au aşteptat trei luni, înainte să-l captureze, în speranţa că-i va conduce la capul operaţiunii, Reynolds, ultimul suspect rămas neprins. Wilson a fost arestat pe 25 ianuarie 1968. A fost eliberat din închisoare zece ani mai târziu, după ce ispăşise o treime din pedeapsă. A fost găsit împuşcat, în vila sa din Marbella, Spania, în aprilie 1990. Pare-se o răfuială în legătură cu noua sa activitate, de traficant de droguri.

La aceeaşi dată, Manfred Mann îi detronau pe The Beatles din fruntea topului britanic. Do Wah Diddy Diddy avea să figureze încă o săptămână pe cea mai înaltă poziţie a ierarhiei vânzărilor muzicale din Regatul Unit. În octombrie, londonezii aveau să repete performanţa, dincolo de Atlantic. Traşi, desigur, de beatlemania, în invazia Americii. Compus de Jeff Barry şi Eli Greenwich, originalul fusese înregistrat de americanii The Exciters. Fără succesul britanicilor, din anul următor. Tot atunci, a mai fost lansată o versiune care a făcut furori în Franţa, aceasta, a Sheilei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>