Aprilie 1970

Finis Beatles. Medicul din ceruri. A fost odată Mondial

Început în 1961, programul spaţial american Apollo continua cu misiunea numărul 13. Una cu ghinion, pentru cei trei astronauţi plecaţi pentru a pune din nou piciorul pe Lună. Dacă în 1967, cabina lui Apollo 1 luase foc, iar în incendiu pierise întreg echipajul, în timpul unor teste de dinaintea lansării, zborul al 13-lea a avut un final fericit. Chiar dacă o defecţiune tehnică produsese explozia rezervorului cu oxigen, la două zile de la decolare, astfel că membrii echipajului au fost nevoiţi să folosească modulul selenar drept vehicul de salvare. În ciuda problemelor legate de forţa de propulsie redusă, de frigul tot mai pătrunzător din cabină, de lipsa de apă potabilă şi de necesitatea şuntării sistemului de evacuare a dioxidului de carbon, cei trei au revenit cu bine pe Terra, la şase zile de la lansarea din Florida.

După zece ani de existenţă, The Beatles se destrămau. Definitiv. Despărţirea fusese un proces de durată. Început cu un interviu al lui Paul McCartney, apărut în numărul din noiembrie 1969 al revistei Life şi încheiat pe 9 aprilie 1970, cu o declaraţie de presă a aceluiaşi component al grupului. Pe 17 aprilie, era lansat primul album solo al lui Paul. Chiar dacă Ringo Starr îi fusese trimis drept emisar, pentru a-l convinge să amâne evenimentul, care se suprapunea cu apariţia pe piaţă a albumului şi filmului Beatles “Let It Be”.

Derek Taylor, PR-ul casei de discuri Apple, a compus comunicatul de presă care anunţa destrămarea Beatles: Este primăvară, mâine e meciul dintre Leeds şi Chelsea, iar Ringo şi John şi George şi Paul sunt bine-sănătoşi şi speră la un viitor mai bun. Lumea merge mai departe, aşa cum facem şi noi, aşa cum faceţi şi voi. Atunci când lumea nu va mai merge nicăieri, abia atunci va fi cazul să ne facem griji. Nu mai înainte de asta.

Începuse în timpul unei improvizaţii, la un concert organizat pe un patinoar de curling din Kitchener, Ontario. The Guess Who, canadienii din Winnipeg, Manitoba, îşi începeau cea de-a doua serie live. Burton Cummings, solistul vocal, a improvizat câteva versuri, pentru a se potrivi cu muzica. Aşa a luat naştere American Woman. Basistul Jim Kale a explicat că nu e câtuşi de puţin vorba despre o melodie cu mesaj şovin. Înspăimântaţi de societatea americană pe care o descoperiseră în marile oraşe – Chicago, Detroit sau New York – canadienii nu făceau decât să-şi manifeste mulţumirea pentru că s-au întors la fetele lor de acasă. Un loc unde nu exista sistemul de încorporare din Statele Unite. Şi nici războiul din Vietnam. Şi tot el conchidea: “John Lennon a spus odată că înţelesurile tuturor melodiilor apar doar după ce acestea sunt înregistrate. Şi de fiecare dată trebuie să existe altcineva care să le interpreteze sensurile.”

În celebrul interviu oferit revistei Rolling Stone în 1970, printre criticile aduse recentelor creaţii Bob Dylan sau Paul McCartney, John Lennon aprecia cum sună piesa aceasta, ajunsă până pe cea mai înaltă poziţie în topul britanic şi în ierarhia americană Cash Box. Fost component al unui grup psihedelic, Norman Greenbaum lucrase la înregistrarea lui Spirit in the Sky cu fostul producător al grupului The Lovin’ Spoonful, într-un studio din San Francisco. Compozitorul era acompaniat vocal de surorile Stovall, un trio de gospel din Oakland, California.

Ulterior, melodia avea să ajungă în alte două rânduri pe locul întâi în topul britanic: în 1986, în interpretarea dată de grupul Doctor and the Medics şi de finalistul Pop Idol Gareth Gates, însoţit de comentariile actorilor din serialul TV britanic “Familia Kumar de la nr. 42”. Această versiune a figurat timp de două săptămâni pe locul întâi, în martie 2003.

La final, ce s-ar mai putea spune despre Mondial? Că au lansat unul din cele mai valoroase EP-uri din istoria muzicii româneşti? Că au găsit muzicalitatea versurilor lui Eminescu, Topârceanu, Goga sau Minulescu? Am dorit să reamintesc câteva din hiturile lor, de la sfârşitul anilor ’60. Vă invit să faceţi click cu maximă încredere pe butonul play aflat în josul articolului de pe site-ul Dilemei vechi. Audiţie cu bine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>