Sprintul din Caraibe începe să devină un fenomen regional. După dubla jamaicană de la 100 m, sprinterii din regiunea turistică au încheiat pe primele trei locuri şi finala la 400 plat. A câştigat Kirani James din Grenada, urmat de adversari din Republica Dominicană şi Trinidad Tobago. Nici urmă de americani. Ba da. Aceştia au apărut în finala la 400 garduri. Câştigată de Felix Sanchez, campionul olimpic de la Atena, hurdler-ul din Republica Dominicană învingător în faţa lui Michael Tinsley din Statele Unite. Reuniunea atletică din seara de luni s-a remarcat şi prin înfrângerea ţarinei. Elena Isinbaieva s-a clasat doar a treia la prăjină, într-o probă câştigată de americanca Jennifer Suhr. Altfel, au mai fost consemnate două succese europene, la feminin. Concursul de aruncarea greutăţii a fost câştigat de bielorusa Nadia Ostapciuk, iar cursa de 3.000 m obstacole s-a încheiat cu victoria rusoaicei Iulia Zaripova.
A continuat concursul olimpic de gimnastică artistică pe aparate. Arthur Nabarrete Zanettia din Brazilia a câştigat aurul la inele, sud-coreeanul Yang Hak Seon a triumfat la sărituri, în timp ce Alia Mustafina a adus aurul Rusiei, la paralele inegale. Alexei Toroktii a încheiat primul întrecerea greilor din concursul de haltere, în timp ce Omid Haji Noroozi din Iran, rusul Alan Kugaev şi cubanezul Mijain Lopez Nunez (ultimul campion olimpic şi în urmă cu patru ani) s-au impus în ziua a doua a finalelor turneului de lupte greco-romane, la categoriile 60, 84 şi respectiv 120 kg.
Britanicii au avut o nouă zi excelentă. Aur cu echipa în întrecerea de călărie, în concursul de sărituri peste obstacole, după ce au învins Olanda şi Arabia Saudită. Şi încă o medalie de aur pe velodrom, acolo unde urmaşul lui Chris Hoy s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor şi l-a învins pe campionul mondial Gregory Bauge din Franţa, în proba de sprint individual.
După cum era de aşteptat, baschetbaliştii americani au reacţionat după sincopa cu Lituania. Ulterior acelei victorii la diferenţă de cinci puncte, Dream Team-ul s-a impus acum mult mai lejer în disputa cu Argentina, din ultima zi a fazei grupelor. Se cunosc aşadar meciurile din sferturile de finală: Brazilia – Argentina, Statele Unite – Australia, Franţa – Spania şi Rusia – Lituania. După cum se vede, echipele s-au aranjat natural, pe criterii geografice, astfel că Europa va avea o reprezentantă în finala de duminică.
Poloiştii noştri au cedat în faţa Serbiei şi au părăsit turneul, în faza grupelor. În sferturi, se vor juca meciurile Croaţia – Statele Unite, Spania – Muntenegru, Italia – Ungaria şi Australia – Serbia. În turneul de volei masculin, cele mai valoroase opt echipe au fost repartizate astfel, în sferturi de finală: Bulgaria – Germania, Polonia – Rusia, Argentina – Brazilia şi Italia – Statele Unite. În timp ce la handbal masculin vice-campioana de la Beijing, Islanda, va înfrunta Ungaria în sferturi, Danemarca va juca derbiul scandinav cu Suedia, deţinătoarea titlului Franţa va avea ca adversară Spania, iar Croaţia va avea ca adversară revelaţia de la Londra, Tunisia.
Finala turneului feminin de fotbal va fi de fapt o reeditare a finalei Cupei Mondiale din urmă cu un an, din Germania. Asta deoarece Japonia a eliminat Franţa, 2-1, pe Wembley, în timp ce Statele Unite a dispus dramatic de Canada, 4-3, cu gol marcat în minutul 122, pe stadionul Old Trafford din Manchester.
La final, să notăm o premieră în istoria mişcării olimpice. Cea dintâi medalie câştigată de un sportiv din Cipru. Este vorba de Pavlos Kontides, vice-campion olimpic în regata de la Weymouth, la clasa Laser.
După zece zile, China se menţine în fruntea clasamentului pe medalii, cu 31 de titluri olimpice. Două mai multe decât Statele Unite. Marea Britanie s-a instalat fără griji pe locul trei, într-o ierarhie în care România a coborât pe locul 20, la egalitate cu Danemarca.