Mi 1 august 2012 (Z 5)

Zestrea de medalii a României de la Londra 2012 s-a îmbogăţit cu încă un argint. A fost câştigat de Roxana Cocoş, în întrecerea de haltere, concursul categoriei 69 kg. Acolo unde bucureşteanca a fost învinsă doar de o nord-coreeancă. În aceeaşi zi şi în acelaşi loc, chinezul Liu Xiaojun a stabilit două noi recorduri mondiale, la smuls şi la total, la categoria 77 kg.

Nou record mondial şi în bazinul olimpic. Stabilit de Gyurta Daniel, la 200 bras, într-o finală în care favoritul Kosuke Kitajima din Japonia a fost doar al cincilea. Tot astăzi, au fost corectate două recorduri olimpice, la 200 fluture, acolo unde triumfat chinezoaica Jiao Liuyang, şi la 4 x 200 liber, cursă câştigată de ştafeta Statelor Unite. O singură sutime de secundă i-a separat pe primii doi clasaţi în finala la 100 liber. Americanul Nathan Adrian l-a învins pe campionul mondial James Magnussen din Australia.

Desigur, a continuat recitalul chinezesc din concursul de sărituri în apă. De această dată, aur la trambulină 3 m sincron, în întrecerea masculină. 4 titluri din 4, când au mai rămas 4. A început un alt recital chinezesc, cel din turneul de tenis de masă. Finala de la simplu feminin a opus două jucătoare din China, iar în careul de aşi au ajuns patru asiatice.

Gazdele au avut motive de bucurie. În două rânduri. Mai întâi la Eton, în regata de canotaj, unde echipajul de dublu feminin fără cârmaci a câştigat, în uralele celor 30.000 de spectatori care au venit la malul canalului navigabil, pe marginea traseului în lungime de 2 km. Germania şi-a confirmat supremaţia în cursa de 8 plus 1 la masculin, iar echipajul feminin de patru vâsle a adus primul titlu olimpic Ucrainei, în canotaj.

Apoi, Bradley Wiggins, recentul câştigător al Turului Franţei, a făcut încă o dată dovada calităţilor excepţionale de rutier în regim de efort solitar. Britanicul a câştigat cursa de contratimp individual, după ce l-a învins pe campionul mondial, germanul Tony Martin. La feminin, Kristin Armstrong a rămas în posesia titlului olimpic pentru încă patru ani.

Să notăm surpriza din întrecerea spadasinilor, acolo unde s-a impus venezueleanul (!) Ruben Limardo Gascon. Dar şi confirmarea numită Kohei Uchimura, gimnastul japonez care a urcat o treapă, faţă de Beijing 2008, în concursul individual compus. De la al cărui start reprezentantul nostru, Flavius Koczi, s-a retras strategic, pentru a se concentra asupra finalelor pe aparate, acolo unde ar avea mai multe şanse la câştigarea unor medalii.

Se cunoaşte ţintarul sferturilor de finală în turneele de fotbal. La feminin, Marea Britanie – Canada, Statele Unite – Noua Zeelandă, Suedia – Franţa şi Brazilia – Japonia, meciuri programate vineri. La masculin, Marea Britanie – Coreea de Sud, Brazilia – Honduras, Mexic – Senegal şi Japonia – Egipt, confruntări care vor avea loc o zi mai târziu.

Se cunosc şi sferturile de finală în turneele olimpice de tenis, la simplu. Meciuri programate joi: Roger Federer – John Isner, Kei Nishikori – Juan Martin del Potro, Nicolas Almagro – Andy Murray şi Jo-Wilfried Tsonga – Novak Djokovic, la masculin, şi Victoria Azarenka – Angelique Kerber, Serena Williams – Caroline Wozniacki, Kim Clijsters – Maria Şarapova şi Petra Kvitova – Maria Kirilenko, la feminin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>