L 30 iulie 2012 (Z 3)

Şi a venit şi cea dintâi medalie de aur românească de la Londra. A fost câştigată într-o probă a disciplinei şi a preciziei. A concentrării şi a coordonării. S-a întâmplat la Royal Artillery Barracks, acolo unde Alin Moldoveanu, 29 de ani, originar din Focşani, s-a revanşat pe deplin după locul 4 de-acum patru ani, de la Beijing. S-a calificat în finala londoneză cu un nou record olimpic, 599 de puncte, dintr-un total maxim de 600. Deşi nimeni nu-i dădea nicio şansă, deoarece venise în concurs de pe locul 34 în ierarhia mondială a probei de puşcă cu aer comprimat 10 m. A continuat în aceeaşi manieră, şi în finală. L-a învins pe liderul mondial, italianul Niccolo Campriani, la diferenţă de şase zecimi de punct. Şi a adus delegaţiei noastre primul aur olimpic în 2012.

Am trăit frumos şi aventura Corinei Căprioriu, judoka de la categoria 57 kg. Ajunsă în finala cu japoneza Kaori Matsumoto, a fost descalificată pentru un procedeu interzis de Federaţia internaţională în urmă cu un an. Deoarece oficialii au considerat că are legătură mai degrabă cu luptele. Rămânem cu medalia de argint. Încă una, după cea câştigată tot pe tatami, de Alina Dumitru.

Pentru că am pomenit de marea noastră campioană, este normal să încercăm a răcori puţin spiritele încinse de pasiunile politice. Jignirile, bălăcărelile şi aroganţele nu-şi au locul în arena olimpică. Derapajele acestea necontrolate, venite din partea unor presupuşi lideri de opinie, împroaşcă pervers munca de ani de zile a unora care fac imagine bună ţării. Nimeni nu este obligat la nimic. Fiecare este liber să procedeze aşa cum doreşte. Iar cei de lângă trebuie să accepte.

Poate că ne aşteptam la mai mult din partea fetelor de la spadă. Rămânem cu consolarea că noua campioană olimpică, ucraineanca Iana Şemiakina, victorioasă în optimi la vice-campioana de la Beijing, Ana Maria Brânză, şi în sferturi la Simona Gherman, a dispus în finală şi de campioana din urmă cu patru ani, germanca Britta Heidemann. Aflată, fără voie, în centrul unui uriaş scandal de arbitraj, la sfârşitul asaltului din semifinala cu Shin A Lam din Coreea de Sud. Ar mai fi de notat faptul că Simona a eliminat-o în optimi pe Laura Flessel, franţuzoaica intrată în legenda acestei arme.

Altfel, în bazinul olimpic, Yannick Agnel a fost imperial la 200 liber, o probă în care marii favoriţi Lochte şi Biedermann au încheiat în afara medaliilor. Dublă americană la 100 spate, cu nou record olimpic stabilit de Matt Grevers. Şi poveste adolescentină în cele două finale feminine ale serii. Americanca Missy Franklin, 17 ani, a confirmat la 100 spate. Iar lituanianca Ruta Meilutyte, 15 ani, a răpit aurul favoritei Rebecca Soni din Statele Unite, pentru doar opt sutimi de secundă. Şi tot acolo, China a câştigat şi cea de-a doua probă din concursul de sărituri în apă – platformă 10 m sincron. Tot la masculin, China a triumfat în întrecerea pe echipe, la gimnastică artistică.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>