2 iunie

World Cup Finals, 1962. Santiago, Chile. 2nd June, 1962. Italy 0 v Chile 2.  English referee Ken Aston tries to bring order after fighting broke out between Italian and Chilean players during their group two match dubbed as "The Battle of Santiago".  Chile1962 Este considerat drept unul dintre cele mai urâte evenimente din istoria fotbalului. S-a produs la turneul final al Campionatului Mondial din Chile, într-un meci din grupa a doua, dintre selecţionata ţării gazdă şi Italia. Atmosfera fusese inflamată de ceea ce chilienii au considerat ca fiind o relatare neconformă cu realitatea a cutremurului devastator produs cu doi ani mai devreme, în mai 1960, la Valdivia, în sudul ţării. Un seism cu magnitudinea de 9,5 şi soldat cu pierderi de vieţi omeneşti şi materiale uriaşe. Este până în prezent cel mai puternic cutremur consemnat în istoria Omenirii. Doi jurnalişti italieni descriseseră în termeni nu tocmai ortodocşi oraşul Santiago de după dezastru. Iar presa chiliană a preluat şi amplificat relatările nefericite ale celor doi, nevoiţi să părăsească ţara din America Latină, înaintea Cupei Mondiale. Cu câteva zile înaintea meciului, confundat cu unul dintre cei doi, un jurnalist argentinian a fost bătut măr într-un bar din Santiago.

Primul fault a avut loc la doar 12 secunde de la fluierul de început. Un jucător al oaspeţilor a fost eliminat în minutul 12. A refuzat să părăsească terenul şi a fost nevoie de intervenţia poliţiei pentru a fi escortat la vestiare. Confruntarea a degenerat. S-au împărţit pumni şi picioare, într-o maree de spută. Un alt fotbalist italian a fost eliminat când mai rămăseseră patru minute până la pauză. Meciul s-a încheiat 2-0 în favoarea gazdelor care au marcat în ultimul sfert de oră. Există şi un aspect pozitiv al războiului de la Santiago. Ostilităţile din teren l-au inspirat ulterior pe arbitrul meciului, Kenneth Aston, să propună şi să militeze pentru introducerea cartonaşelor galbene şi roşii.

Rezultatul a fost decisiv pentru stabilirea uneia dintre cele două echipe calificate din grupa câştigată de Germania federală. Chile a mers mai departe, a eliminat Uniunea Sovietică în sferturi de finală, pentru a ceda în faţa viitoarei campioane a lumii, Brazilia, în semifinale. Gazdele au încheiat turneul pe locul trei, după ce au învins Iugoslavia în finala mică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>