31 iulie

1991 Rămâne şi în prezent ca o umbră în Istorie. Un eveniment întunecat, petrecut dis-de-dimineaţă, la ora 4, pe hoţeşte. Un grup al forţelor speciale de intervenţie sovietice staţionate la Riga a atacat un post de grăniceri lituanian de la frontiera cu Belarus. Şi a ucis pe şapte dintre aceştia. Incidentul a rămas în Istorie sub denumirea de Masacrul de la Medininkai. Vameşii lituanieni au fost obligaţi să se întindă la pământ şi au fost executaţi cu câte un glonte în cap. Totul s-a petrecut în cele două zile, cât timp preşedintele american George Bush Sr. s-a aflat în vizită la Moscova, pentru a demonstra incapacitatea omologului său sovietic, Mihail Gorbaciov, în a controla situaţia din Uniunea aflată în disoluţie. Atacul poate fi şi rezultatul acordului dintre recent alesul preşedinte al Federaţiei ruse, Boris Elţîn, şi guvernul de la Vilnius, un pas important către recunoaşterea statului de la Marea Baltică. Lituania îşi declarase independenţa încă din martie 1990, însă prima recunoaştere internaţională o primise abia în februarie anul următor, din partea Islandei. Ar mai fi o versiune, conform căreia victimele descoperiseră o reţea de contrabandişti, ai cărei membri au acţionat pe loc.

Tot atunci, pe cea mai înaltă poziţie a topului britanic se afla (Everything I Do) I Do It For You. Canadianul Bryan Adams, rocker de profesie, dădea lovitura cu această melodie de dragoste, extrasă pe single din coloana sonoră a filmului Robin Hood – Prince of Thieves. Până în prezent, piesa de faţă deţine recordul de săptămâni petrecute pe locul întâi în topul din Marea Britanie: 16!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>