V 10 august 2012 (Z 14)

Surclasaţi în întrecerea masculină a sprinterilor de rivalii din Jamaica, americanii s-au revanşat vineri seara, la feminin. În cursa de ştafetă 4 x 100 m. În condiţiile în care toată lumea vorbea despre valoarea echipei Jamaicăi, cu patru medaliate olimpice, din care trei campioane, şi despre eşecurile suferite la ediţiile anterioare, alergătoarele din Statele Unite s-au întrecut pe sine. Ba au întrecut şi recordul mondial. Tianna Madison, Allyson Felix, Bianca Knight şi Carmelita Jeter au realizat o cursă perfectă în finală. Au oprit cronometrul la 40,82 secunde, nou record al lumii, şi au învins Jamaica şi Ucraina.

Excepţional atacul lansat pe ultima linie dreaptă de Ramon Miller, în finala de la 4 x 400 m. Sprinterul din Bahamas l-a întrecut pe americanul Angelo Taylor şi a confirmat odată în plus regresul americanilor în probele pe distanţe scurte. Podiumul a fost completat de ştafeta din Trinidad Tobago.

Meseret Defar a câştigat aurul olimpic la 5.000 m. Pentru a doua oară în carieră, după succesul de-acum opt ani, de la Atena. O cursă la al cărei final etiopianca le-a învins pe kenyanca Vivian Cheruiyot şi pe compatrioata Tirunesh Dibaba, campioana de la 10.000 m şi autoarea dublei 10-5.000 m, acum patru ani, la Beijing. Tot la feminin, a fost şi dubla turcească de la 1.500 m, cursă încheiată cu victoria lui Asli Cakir Alptekin. Dar şi succesul Tatyanei Lysenko din Rusia, la aruncarea ciocanului. Revenită după doi ani de suspendare pentru dopaj, campioana mondială în exerciţiu a realizat un nou record olimpic, 78,18 m.

Nou record olimpic şi la prăjină bărbaţi. Acolo unde a confirmat Renaud Lavillenie, francezul dublu campion european, învingător în faţa a doi adversari din Germania, după ce a trecut peste ştacheta înălţată la 5,97 m.

S-a încheiat concursul de BMX. La masculin, cu victoria campionului olimpic de la Beijing, letonul Maris Strombergs. La feminin, cu succesul campioanei mondiale, Mariana Pajon din Medellin, Columbia.

Amânate în ajun, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, s-au desfăşurat finalele clasei 470. Atât la masculin, cât şi la feminin, gazdele s-au clasat pe locul doi. Învinse de australienii Matthew Belcher şi Malcolm Page, respectiv de neo-zeelandezele Jo Aleh/Olivia Powrie.

Tot în apă, dar în plin centrul Londrei, în Hyde Park, pe Serpetine, tunisianul Oussama Mellouli a adus ţării sale aurul în cursa de înot maraton 10 km. Nord-africanul stabilit în Statele Unite, nimeni altul decât campionul olimpic din bazin acoperit, de-acum patru ani, al probei de 1.500 m.

Rusia şi-a consolidat supremaţia în întrecerea de înot sincron. După aurul de la duet, rusoaicele au câştigat şi atât de spectaculoasa probă a ansamblurilor. Acolo unde le-au învins la mare diferenţă pe rivalele din China şi Spania, departajate de doar o zecime de punct.

Olanda a câştigat finala turneului feminin de hochei pe iarbă, după victoria cu 2-0 realizată în faţa Argentinei. Anterior, bronzul intrase în posesia Marii Britanii, învingătoare în finala mică, disputată împotriva Noii Zeelande. Iar Coreea de Sud a încheiat pe trei turneul de fotbal masculin, ulterior cu 2-0 în faţa Japoniei.

Şi tot vineri au fost stabilite finalistele turneelor masculine de baschet (SUA – Spania, la fel ca în urmă cu patru ani), handbal (Franţa – Suedia), volei (Brazilia – Rusia) şi polo pe apă (Italia – Croaţia).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>