Nick no. 5

Nick Watney şi-a trecut în palmares prima victorie a sezonului, în The Barclays. Un succes care nici că se putea să vină într-un moment mai potrivit. Aflat la două lovituri în urma liderului Sergio Garcia, înaintea ultimei zile, californianul stabilit în apropiere de Las Vegas a dominat lupta cu adversarul din Spania, de pe terenul negru al clubului Bethpage. La final, după un birdie la ultima cupă, diferenţa faţă de următorul clasat, Brandt Snedeker, a fost de trei lovituri.

Aflat la cea de-a cincea victorie din carieră în Circuitul american, Watney a realizat un total de 278, 10 sub par. Performanţa de duminică îl propulsează pe locul întâi în clasamentul FedExCup, pentru prima dată de la finalul sezonul regulat 2011. Prin această clasare, Watney are asigurată şansa de a lupta pentru premiul cel mare, cele zece milioane de dolari care vor fi atribuite după Campionatul Circuitului, luna viitoare. În acelaşi timp, poate fi un uriaş pas înainte, înspre participarea la o competiţie unde nu se primeşte niciun ban – Cupa Ryder.

Succesul realizat în faţa unora dintre cei mai valoroşi jucători din lume îl aduce în discuţie, pentru a fi una din cele patru alegeri ale căpitanului nejucător al echipei Statelor Unite, înaintea meciurilor de la sfârşitul lui septembrie, de la Medinah, Illinois. Davis Love III îşi va face cunoscute alegerile peste o săptămână, după Campionatul Deutsche Bank. Steve Stricker şi Jim Furyk sunt cel mai probabil doi dintre cei aleşi deja. În cazul celorlaltor două locuri disponibile, orice este posibil.

Aflat deja în discuţie pentru primirea unei invitaţii la Cupa Ryder, a luptat până la sfârşit, pe un teren devenit foarte rapid, din cauza căldurii din Long Island. A salvat par-ul, cu un putt de la 5 m, la a 17-a, şi a închis cu birdie, singur pe locul doi. Ca pentru a-i complica şi mai mult existenţa lui Love, Dustin Johnson a realizat un 68 şi a încheiat pe trei, la egalitate cu Garcia. După ce în ajun, green-urile de pe Bethpage Black fuseseră asemeni unui patinoar, organizatorii au avut milă de jucători şi le-au udat peste noapte, iar terenul a devenit ceva mai uman.

Tiger Woods a început ultima zi la şase lovituri de lider şi nu a contat nicio clipă în lupta pentru victorie. A alternat bogeys-urile cu birdies, până la a şasea, după care a căzut, ulterior unui dublu bogey la a 12-a şi a unui bogey la următoarea. A încheiat cu 76, pe locul 38, la egalitate.

Cum la startul turneului de pe Coasta de est au fost admişi doar primii 125 de jucători din clasamentul pe puncte al FedExCup, o altă miză era reprezentantă de prinderea unui loc între primii 100 de golferi din această ierarhie, pentru a prinde şi Campionatul Deutsche Bank Championship, a doua din cele patru etape ale playoff-ului. Cel mai spectaculos salt a fost cel al canadianului Graham DeLaet. Acesta a început săptămâna pe locul 106 şi se afla la limită, înaintea rundei finale.

Ultima zi a fost mai bună decât şi-ar fi imagina. În ciuda a două bogeys consecutive, la primele nouă cupe, acesta a răspuns cu patru birdies la următoarele şapte cupe, pentru a realiza un eagle la a 15-a, cu un 9 iron de la 161 de iarzi. A încheiat cu două birdies şi a realizat cea mai bună rundă a zilei, 65.

Nu numai că s-a calificat pentru etapa următoare, ci DeLaet a urcat nu mai puţin de 62 de locuri până pe 44 şi n-ar trebui să aibă emoţii în această privinţă, la următoarele două turnee.

A fost o zi bună şi pentru un alt jucător de la nord de graniţă. Aflat în flight cu Woods, David Hearn a încheiat la 71 şi a urcat de pe locul 108 pe 67. Ceilalţi trei jucători clasaţi în afara primelor 100 de locuri şi care au prins turneul următor sunt Jonas Blixt, Tommy Gainey şi Jason Day.

La polul opus s-a aflat John Mallinger. Deşi a început săptămâna pe locul 88, ratarea cut-ului l-a făcut să devină cel mai bine clasat golfer care ratează calificarea pentru etapa următoare, de la introducerea acestui sistem, în playoff-ul FedExCup, în 2007.

Săptămâna aceasta este programat al doilea concurs al playoff-ului. Spre deosebire de celelalte competiţii, care se dispută în perioada joi – duminică, jocul în Campionatul Deutsche Bank începe vineri şi se încheie luni, de Ziua Muncii. Premiile în bani totalizează opt milioane de dolari, din care 1,44 sunt trecute pe cecul câştigătorului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>