Mai 1985

Aspecte pozitive. Amabilităţi în Orientul Mijlociu. Bond, James Bond

Documentarea îmi spune că e vorba de o lună a dezastrelor. Sau poate că aşa îi place muzei Clio, să reţină cele mai neplăcute întâmplări. În orice caz, trebuie săpat adânc de tot pentru a aduce la suprafaţă detaliile pozitive ale perioadei. Aşa cum ar fi misiunea încununată de succes, a 17-a, a unei navete spaţiale americane. În cazul de faţă, a vehiculului Challenger. Se produceau şi schimburi de amabilităţi între statul evreu şi vecinii săi. Israelul elibera nu mai puţin de 1.150 de prizonieri libanezo-palestienieni, în schimbul a trei militari din forţele armate proprii. Papa Ioan Paul al II-lea sosea într-o vizită în Olanda, iar în Guatemala era adoptată noua Constituţie a ţării.

În fotbal, Everton câştiga Cupa Cupelor, Real Madrid triumfa în Cupa UEFA, în timp ce Juventus se impunea în finala de la Bruxelles, cu Liverpool, în Cupa Campionilor Europeni, graţie golului înscris din penalty de actualul preşedinte al forului european, Michel Platini.

Roger Moore era actorul care dădea viaţă pe marile ecrane lui James Bond, agentul 007, în pelicula “A View to a Kill”. Adversarul său era Christopher Walken, cel care interpreta personajul negativ, aflat în încercarea de a distruge Sillicon Valley şi de a căpăta monopolul în noua industrie a microcipurilor. Filmul a avut un buget de 30 de milioane de dolari, fiind cotat la peste 150 de milioane, la box office. Deşi producătorii şi-au frecat mâinile mulţumiţi de profit, criticii nu au apreciat subiectul, şi nici realizarea. Mai mult, nici actorul principal nu a fost entuziasmat de scenariu.

Toată lumea a fost însă de acord că melodia din coloana sonorăa fost o reuşită. Era interpretată de grupul britanic Duran Duran şi a avut evoluţii spectaculoase în principalele topuri de ambele părţi ale Atlanticului. Single-ul a ajuns nr. 1 în Statele Unite şi a urcat până pe 2 în Marea Britanie. Avea să fie ultima dată când toţi cei cinci membri originali ai grupului se aflau în acelaşi studio, până la reuniunea produsă 16 ani mai târziu, în 2001. Mijloacele de producţie muzicale au fost impresionante. Duran Duran au fost acompaniaţi de o orchestră compusă din 60 de muzicieni.

Foarte apreciat a fost şi videoclipul piesei. Regizat de Godley & Creme, aceiaşi care lucraseră cu britanicii la transpunerea video a piesei “Girls on Film” în 1981. Acum, filmările au fost realizate laParis, cu tot felul de spioni şi asasini, interpretaţi de chiar de membrii grupului, care efectuează mai multe operaţiuni de geniu prin Turnul Eiffel.

Voi încheia cu un teaser al începutului. De emisiune. S-a vorbit mult şi se vorbeşte demult despre revoluţii, şi soluţii, şi crize, şi… Nu ştiu cât îşi propune Dr. John să remedieze starea maladivului Mapamond, însă “Revolution”, cea dintâi piesă de pe noul său album, apărut luna trecută, sună extraordinar. Ajuns la 71 de ani, deţinător a cinci Premii Grammy şi inclus anul trecut în Rock and Roll Hall of Fame, dl Rebennack Jr. este o dovadă în plus că lumea nu poate trăi fără bătrâni. Şi nici muzica. Click pe butonul play din josul articolului publicat pe site-ul Dilemei vechi şi audiţie cu bine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>