Vietnam, urşi grizzly şi radiouri pirat
Americanii continuau să trimită trupe în Vietnam. Alte 45.000 de soldaţi erau duşi în jungla din Asia de sud-est, pentru a lupta împotriva Vietcongului. În acest timp, cele două mari puteri mondiale, Statele Unite şi Uniunea Sovietică, continuau cu sârg dezvoltarea programelor nucleare. Erau efectuate noi teste nucleare, în Deşertul Nevada, respectiv la Semipalatinsk, în estul Kazakstanului.
Tot atunci se producea un fenomen ciudat, în Parcul Naţional Glacier din Montana. Două tinere în vârstă de 19 ani, una din Minnesota, cealaltă din California, erau atacate şi ucise de urşi grizzly, într-o zonă unde nu mai fuseseră consemnate astfel de incidente.
Oficialităţile britanice scoteau în afara legii radiourile pirat care emiteau de pe navele aflate în largul apelor teritoriale. Rând pe rând, acestea îşi încetau emisia. Radio Caroline a rămas ultimul pe baricade, până în anul următor, când, din cauza facturilor neachitate, cele două ambarcaţiuni au fost remorcate până într-un port olandez.
Şi Bobby Gentry lansa singurul ei hit – Ode to Billie Joe. Single-ul avea să ajungă nr. 1 în Billboard Hot 100. Povestea era interesantă, asemeni unui roman poliţist al Agathei Christie. Pentru cine şi de ce se aruncase Billie Joe McAllister de pe podul Tallahatchie?
Iar Pink Floyd veneau cu albumul de debut. The Piper at the Gates of Dawn este o colecţie de poveşti suprarealiste, despre spaţiul cosmic, sperietori de ciori, gnomi, biciclete sau zâne, totul îmbrăcat în cel mai psihedelic mod cu putinţă, de Syd Barrett et Co. Aşa a început totul…
Audiţie cu bine!
Radio Grafii August 1967 by Alexandru Gheorghiaş on Mixcloud