Povestea care place americanilor

Clasicul Greenbrier 2012 a fost una din acele ocazii când un jucător practic necunoscut ajunge în lumina reflectoarelor, la cel mai înalt nivel al golfului mondial. Ted Potter Jr., un fost angajat al atelierului de întreţinere al golfcart-urilor de la clubul Lake Diamond din Ocala, Florida, şi-a îndeplinit visul din copilărie. Fără posibilităţi în a efectua studiile superioare, a trecut la profesionism încă de la 19 ani, după ce a terminat liceul. Tocmai pentru a fi mai aproape de terenul de golf şi pentru a căpăta experienţă şi a juca în Circuitul Moonlight, una din ligile inferioare ale golfului american.

A învăţat să joace fără ajutorul unui instructor sau al vieţii mai lejere din cadrul unui country club. Tatăl Potter era îngrijitor de teren de golf, iar mama angajată a reţelei Walmart. Potter a dominat Circuitul Hooters, acolo unde a câştigat de 14 ori. A fost de două ori jucătorul anului şi a acumulat câştiguri însumând 650.000 de dolari. Enorm, pentru un circuit cu concursuri puţine.

În primul său sezon în Circuitul Web.com, în 2004 (pe atunci cunoscut sub titulatura Circuitul Nationwide), adică liga a doua a golfului de peste Atlantic, Potter a ratat de fiecare dată cut-ul. 24 din 24, fără excepţie. Evident, s-a întors în ligile inferioare. Au trecut trei ani până a revenit la acelaşi nivel. Din nou fără rezultatul dorit. În 2007, a ratat 15 din 20 de cut-uri.

La ce te-ar duce cu gândul aceste contra-performanţe? La faptul că ar trebui să te îndrepţi către un alt domeniu de activitate. Ce-a gândit Potter? Că jocul de golf îi este în sânge şi că trebuie să persevereze.

Anul trecut, a încheiat al doilea în Circuitul Web.com şi a obţinut dreptul de a juca în Circuitul PGA. Duminică, pe terenul Old White TPC, Potter a încheiat runda finală cu eagle-birdie şi a intrat în barajul cu Troy Kelly, pe care l-a învins la cea de-a treia cupă suplimentară.

Recompensa este uriaşă. Exceptând cecul cuvenit învingătorului, de 1,1 milioane de dolari, Potter şi-a asigurat dreptul de joc pentru următorii doi ani în Circuit. A urcat pe locul 51 în clasamentul Cupei FedEx şi va avea drept de joc în turnee la care înainte nu putea decât să viseze. E vorba de Openul britanic, de peste zece zile, de playoff-ul Cupei FedEx, din toamnă, şi de Masters-ul american de la Augusta, din primăvara anului viitor.

La polul opus în turneul din Virginia de Vest s-a aflat Tiger Woods. La doar o săptămână după ce a câştigat pentru a treia oară în acest an, fostul lider mondial a obţinut un weekend liber, în mod nedorit. Vineri, Tiger a ratat cut-ul pentru doar o lovitură, după un 71, urmat de 69, echivalent unui finiş la par. A fost pentru doar a noua oară în întreaga sa carieră când a ratat cut-ul într-un turneu din Circuitul PGA şi pentru a treia oară într-un concurs care a urmat unei victorii.

“Nu am fost în formă. Azi am lovit bine cu driver-ul, însă nu am simţit bine distanţele. Mingea s-a dus complet aiurea, mult prea departe. Ştiu că suntem la altitudine, însă nu am reuşit să pun aproape de cupă, în ciuda a tot ce-am încercat să fac. Prin urmare, am suferit bogeys.”

Nici Phil Mickelson (autor a două runde la 71) nu a ajuns să joace în weekend, ceea ce înseamnă c-a fost pentru prima dată când Woods şi Mickelson au ratat ambii cut-ul în acelaşi turneu, ca jucători profesionişti.

Săptămâna aceasta, jucătorii din Circuitul american se vor afla în Illinois, la Silvis, acolo unde este programată o nouă ediţie a Clasicului John Deere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>