21 septembrie

1976 Era asasinat Orlando Letelier, economist chilian şi politician de orientare socialistă. Refugiat în Statele Unite, după lovitura de stat care dusese la căderea preşedintelui Salvador Allende, Letelier acceptase mai multe funcţii academice la Washington DC, acolo unde a fost victima agenţilor lui Augusto Pinochet.

Letelier a fost ucis cu un dispozitiv explozibil, amplasat într-o maşină, în Sheridan Circle, împreună cu asistenta sa americană, Ronni Moffitt. Soţul acesteia, Michael Moffitt, a fost rănit, însă a scăpat cu viaţă. Mai multe persoane au fost acuzate şi condamnate pentru atentat. Printre acestea, Michael Townley, un expatriat american, fost angajat CIA şi recrutat de serviciile speciale chiliene, generalul Manuel Contreras, fostul şef al securităţii chiliene, şi Pedro Espinoza, de asemenea membru al serviciilor secrete. Townley a fost condamnat în Statele Unite, în 1978, şi a executat 62 de luni de închisoare. În prezent, acesta se află în libertate, ca participant în Programul federal de protecţie a martorilor. Contreras şi Espinoza au fost condamnaţi în Chile, în 1993. Generalul Pinochet, care a murit în decembrie 2006, nu a fost judecat niciodată pentru crimă, chiar dacă Townley l-a nominalizat ca fiind principalul responsabil pentru producerea acesteia.

Tot atunci, topul britanic era dominat de Dancing Queen, una dintre cele mai de succes melodii ale deceniului. Cu acest single, ABBA a ajuns pe primul loc al topurilor din nu mai puţin de 13 ţări. Înregistrată în 1975, piesa a fost inclusă pe albumul Arrival, apărut în anul următor. În Marea Britanie, hit-ul a figurat pe primul loc timp de şase săptămâni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>