17 aprilie 1965

Acestea erau muzicile. Audiţie cu bine!

April 17th 1965 by Alexandru Gheorghiaş on Mixcloud

O dată în plus, muzicile noi în topul britanic din urmă cu jumătate de veac erau puţine la număr, însă respectau principiul esenţelor tari. The Seekers reveneau după debutul fulminant cu I’ll Never Find Another You. A World of Our Own urma să ajungă în Top 3 şi să se încadreze cât se poate de frumos, de-o parte şi de alta, între singurele number one singles pe care cvartetul din Melbourne le-a avut în Regatul Unit.

Melodia s-a comportat decent şi în Billboard Hot 100, acolo unde a acces până pe locul 19. Iar peste trei ani, veşmintele aveau să-i fie schimbate în straie country şi să-l ducă pe Sonny James până pe cea mai înaltă poziţie a topului de specialitate de dincolo de Atlantic.

Oh No Not My Baby este un clasic compus de Gerry Goffin şi Carole King, iar originalul fusese înregistrat de Maxine Brown. Asta după ce The Shirelles, colegele ei de la casa de discuri Scepter, încercaseră o abordare mai ciudată a piesei, cu fiecare dintre ele încercând să fie lead vocal. Abordare neagreată de conducerea companiei. Acea piesă fusese lansată în septembrie 1964. În primăvara următoare, Manfred Mann o făceau cunoscută şi în Arhipelag, unde o duceau până pe locul 11. Aveau să vină vremuri şi mai bune pentru cvintetul londonez. În compensaţie parcă, single-ul de faţă nici măcar nu a fost lansat în Statele Unite.

Este binecunoscut efectul benefic pe care îl are dispariţia artistului asupra vânzărilor. Jim Reeves nu făcea excepţie. Texanul murise într-un accident de avion, în vara lui 1964, iar single-urile sale erau lansate pe bandă rulantă. Not Until the Next Time avea să urce până pe locul 13 în Marea Britanie. Extrasă de pe albumul Distant Drums, melodia nu a fost pusă pe 45 de turaţii şi în Statele Unite. Iar unicul său number one din Marea Britanie încă nu fusese ştanţat pe vinil dincoace de Atlantic.

Era cât se poate de logic ca The Beatles să aibă parte de onorurile celui mai înalt nou-intrat single al săptămânii. Ticket to Ride fusese înregistrat la jumătatea lui februarie 1965. Melodia este a lui John Lennon. Care a fost cât se poate de caustic atunci când a venit vorba de aportul lui Paul McCartney: „Paul s-a limitat la a-i arăta lui Ringo partitura pentru tobe”. Cei doi compozitori creditaţi nu se înţeleg nici în privinţa semnificaţiei titlului. În accepţiunea lui Paul, e vorba de „un bilet de tren până în oraşul Ryde din insula Wight”. John vine cu o explicaţie mult mai interesantă, aceea a unui card de sănătate pe care prostituatele din Hamburg erau obligate să-l poarte în anii ’60. Multe dintre trupele din Liverpool, printre care şi The Beatles, au cântat în oraşul-port din Germania, înainte de a deveni celebre acasă. Şi parcă înclin să-l cred pe John, în condiţiile în care „ride” este sinonim în argou cu „a face sex”.

Mai trebuie să spun că melodia se îndrepta către cea mai înaltă poziţie a topului britanic? Nu. Însă o să vă las să număraţi săptămânile în care a figurat în fruntea ierarhiei muzicale din Arhipelag. În orice caz, Ticket to Ride prefigura schimbarea muzicală pe care urmau s-o realizeze cei patru din Liverpool. Melodia depăşea trei minute ca durată, iar transformarea era evidentă faţă de piesele de pe primele patru albume.

In Cold BloodÎn privinţa celorlalte aspecte ale săptămânii, în Statele Unite era consemnată o „epidemie” de tornade: nu mai puţin de 51 de astfel de fenomene (din care 47 confirmate oficial) loveau statele din Midwest şi ucideau peste 250 de oameni. Alte circa 1.500 de persoane au fost rănite. Şi tot în zonă, la penitenciarul Lansing din Kansas, erau executaţi prin spânzurătoare Richard Hickock (foto stânga) şi Perry Smith, cei doi ucigaşi ai familiei lui Herbert Cutter, rămaşi în istorie datorită celebrului roman „Cu sânge rece” al lui Truman Capote. Trecuseră cinci ani şi jumătate de la asasinatele care zguduiseră America profundă. Un motiv în plus pentru a reciti romanul sau de a revedea memorabilul rol realizat de regretatul Philip Seymour Hoffman în „Capote” (2005).

Playlist
(Loc, săptămâna trecută, număr săptămâni, titlu, artist)

43 new! 1 A WORLD OF OUR OWN - Seekers
40 new! 1 OH NO NOT MY BABY - Manfred Mann
39 new! 1 NOT UNTIL THE NEXT TIME - Jim Reeves
11 new! 1 TICKET TO RIDE - The Beatles
5     6     4 HERE COMES THE NIGHT - Them
4     5     4 CATCH THE WIND - Donovan
3     3     5 FOR YOUR LOVE - Yardbirds
2     1     8 CONCRETE & CLAY - Unit Four Plus Two
1     4     6 THE MINUTE YOU’RE GONE - Cliff Richard

One thought on “17 aprilie 1965

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>