Pitbull – Back in Time

Nu sunt un cunoscător al scenei pe care se produce Pitbull. Cu atât mai puţin un împătimit al muzicilor sale. Şi stau să mă întreb cum de-a ajuns cu sample-ul care face ca această piesă să sune a melodie. Trebuie căutat producătorul, desigur… Oricare altă producţie proprie de-a sa mi-ar fi ocolit cu siguranţă atenţia distributivă. În schimb, imediat ce am auzit riff-ul lui Jody Williams (venit din Alabama) şi un versuleţ (suficient), m-am întors cu adevărat în timp. Aşa cum se presupune că trebuie făcut. Vezi mesajul care trebuie reţinut :)

Şi am ajuns cu fix 12 ani înainte de apariţia mea pe lume. Pe 17 octombrie 1956, atunci când Mickey Baker şi Sylvia Vanderpool înregistrau această compoziţie proprie. În vară, Bo Diddley fusese primul ajuns în studio, acolo unde realiza această versiune. Pe care o putem considera drept originalul. Dar care n-a fost lansată decât în 2007, pe o compilaţie a muzicilor înregistrate la jumătatea anilor ’50 în studiourile Chess. De altfel, Bo şi Sylvia s-au contrazis mult timp, pe tema “cine a compus primul versurile”.

Cert este că single-ul celor doi, lansat în noiembrie 1956, a făcut furori. Locul întâi în topul Billboard R&B şi poziţia a 11-a în Hot 100. Dirty Dancing a venit mult mai târziu :)

Dar riff-ul, sămânţa de la care a plecat totul, a mai rodit odată. S-a întâmplat şase ani mai târziu, în cazul acestei instrumentale. În ce mă priveşte, aceasta este versiunea pe care o prefer. Nu neapărat pentru că interpretată de Buddy Holly, cât pentru că vocalul se mulează mai bine pe mesaj. În ceea ce priveşte armoniile vocale, nimeni nu-i bate pe The Everly Brothers :)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>