Încet-încet, centrul de interes al Jocurilor de la Londra se mută dinspre probele individuale înspre fazele finale ale turneelor pe echipe. Atleţii din Statele Unite au dominat reuniunea de seară de pe stadionul olimpic. Americanii au câştigat trei din cele patru finale. Ba mai mult, la 110 m garduri, am asistat la o dublă a acestora. A câştigat Aries Merritt, urmat de Jason Richardson. Brittney Reese a triumfat la lungime femei, în timp ce Allyson Felix şi-a împlinit în fine visul din ultimii opt ani şi a câştigat titlul olimpic la 200 m. Probă în a cărei finală a învins-o pe marea rivală din Jamaica, Shelly-Ann Fraser-Pryce, dubla campioană olimpică a sutei de metri. Tot miercuri seara, Natalia Antiuh a câştigat la 400 m garduri. Medaliată cu bronz la Atena 2004, dar la 400 m plat, rusoaica a învins-o acum în finală pe americanca Lashinda Demus.
Să notăm tripla istorică realizată de Misty May Treanor şi Kerri Walsh Jennings, americancele învingătoare pentru a treia oară la rând în turneul de volei pe plajă. După o finală disputată împotriva unor compatrioate.
Dar şi succesul elveţianului Steve Guerdat în concursul individual de sărituri peste obstacole. Acolo unde călăreţul din Ţara Cantoanelor i-a învins pe mai bine cotaţii Gerco Schroeder din Olanda şi Cian O’Connor, irlandezul medaliat cu aur la Atena, dar suspendat ulterior, din cauza unor probleme legate de dopajul calului său de atunci, Waterford Crystal. De remarcat dubla caiaciştilor la dublu şi caiacistelor din ambarcaţiunea de patru din Ungaria. Sau aceea a japonezelor, din prima zi a turneului de lupte libere. La categoria 63 kg, prin Kaori Icho, şi la 48 kg, acolo unde aurul a fost câştigat de Hitomi Obara.
A fost consemnată o premieră în istoria clasei open 49, în regata olimpică de iahting de la Weymouth. Au câştigat australienii Nathan Outteridge şi Iain Jensen, urmaţi de marii rivali din Noua Zeelandă. S-a încheiat turneul de tenis de masă. Cu încă o victorie chineză. A patra, din tot atâtea posibile. În finala pe echipe la masculin, asiaticii au dispus cu 3-0 de medaliaţii cu bronz din urmă cu patru ani, adversarii din Coreea de Sud.
În turneul de baschet masculin, rezultate scontate în sferturi. Statele Unite a învins Australia şi va juca pentru un loc în finală împotriva Argentinei. Campioana olimpică de la Atena a câştigat meciul cu Brazilia. Pe partea europeană a tabloului de concurs, Rusia a dispus aşteptat de Lituania şi va juca în semifinale împotriva campioanei continentale, Spania, câştigătoare în faţa Franţei.
Meciuri foarte echilibrate în sferturile de finală ale turneului masculin de handbal. Acolo unde Ungaria a eliminat după prelungiri pe vice-campioana de la Beijing, Islanda, şi va juca pentru un loc în finală împotriva Suediei, câştigătoare în faţa campioanei europene, Danemarca. Deţinătoarea titlului, Franţa, a acces în careul de aşi, după victoria la limită realizată în faţa Spaniei. Echipa cocoşului galic va înfrunta în semifinale Croaţia, victorioasă în faţa revelaţiei turneului final, Tunisia.
La volei masculin, semifinalele vor programa meciurile Bulgaria – Rusia şi Brazilia – Italia. Asta după ce toate confruntările din sferturi s-au încheiat în minim de seturi. Vecinii de la sud de Dunăre au învins Germania, în timp ce ruşii au dispus de Polonia. Brazilienii s-au impus în faţa vecinilor din Argetina, în timp ce peninsularii au dat marea lovitură şi au eliminat pe deţinătoarea titlului olimpic, echipa Statelor Unite.
Trei din cele patru semifinaliste ale turneului de polo pe apă la masculin provin din spaţiul fostei Iugoslavii. Croaţia a făcut scor în meciul din sferturi cu Statele Unite şi va înfrunta în continuare Muntenegru, victorioasă la difereţă de două goluri în faţa Spaniei. Italia a eliminat Ungaria şi va lupta pentru un loc în finală împotriva Serbiei, câştigătoare în meciul cu Australia.
După 12 zile, Statele Unite s-a apropiat la doar două medalii de aur (34-36) de liderul China, în clasamentul pe naţiuni. Ierahie pe a cărui ultimă treaptă a podiumului se află în continuare Marea Britanie, cu 22 de titluri olimpice. România este pe locul 22, cu două medalii de aur, cinci de argint şi două de bronz.