Boris ante tancuri. Execuţie la graniţă. Şi germanii cucereau Londra
Boris Elţîn, cel dintîi preşedinte din istoria noii Federaţii ruse, depunea jurămîntul în noua funcţie. La început adept al politicii de perestroika a lui Mihail Gorbaciov, politicianul ajunsese acum să se opună liderului sovietic de la Kremlin. După entuziasmul ulterior respingerii loviturii de stat din luna următoare, fostul nomenclaturist a purces la efectuarea de reforme, pentru transformarea economiei socialiste de comandă centralizată a Rusiei într-o economie de piaţă. A implementat terapia de şoc, a liberalizat preţurile şi a venit cu mai multe programe de privatizare. Rezultatul a fost că mare parte a averii naţionale a ajuns în mîna cîtorva oligarhi. În cei opt ani cît a durat era Elţîn, ţara a fost măcinată de corupţie, inflaţie, a intrat în colaps economic şi au apărut uriaşe probleme economice şi sociale. Unul dintre cei care au pornit la drum alături de el, vice-preşedintele Alexander Ruţkoi, a denunţat reformele ca fiind „un genocid economic”. Elţîn a predat puterea premierului Vladimir Putin, la sfîrşitul lui 1999.
Tot în acea lună, trupele speciale sovietice din Riga interveneau în forţă la unul din noile posturi de graniţă înfiinţate de recent proclamata republică Lituania. Incidentul se producea undeva, în estul ţării, la frontiera cu Belarus, în localitatea Medininkai. Se pare că atacul a avut loc la ora 4 dimineaţa, deoarece atunci s-a oprit ceasul uneia dintre victime. Şapte ofiţeri lituanieni, neînarmaţi, au fost culcaţi la pămînt şi împuşcaţi în ceafă. Un al optulea a supravieţuit, însă cu grave sechele cerebrale. Evenimentul a avut loc în timpul vizitei de două zile pe care preşedintele Statelor Unite, George Bush Sr. o efectua la Moscova. Deşi a menţionat cele întîmplate, în cadrul uneia dintre conferinţele de presă, înaltul oficial american a aplanat conflictul, în parte şi pentru a-l proteja pe liderul sovietic Gorbaciov. Pactul de la Varşovia se dizolvase, în cadrul unei întruniri desfăşurate la începutul lunii, la Praga. S-a speculat la momentul respectiv că atacul a fost efectuat tocmai pentru a demonstra incapacitatea conducătorului de la Kremlin de a controla situaţia într-o Uniune Sovietică aflată în disoluţie. Atacul poate fi văzut şi ca un răspuns al forţelor reacţionare la recentul tratat încheiat între conducerea de la Vilnius şi noul preşedinte al Federaţiei ruse, Boris Elţîn, un pas important către recunoaşterea independenţei statului de la Marea Baltică. A existat şi versiunea conform căreia grănicerii lituanieni ar fi descoperit o reţea importantă de contrabandişti. Lituania fusese prima republică din URSS care-şi declarase independenţa, încă din martie 1990. Prima ţară care a recunoscut noul stat a fost Islanda, peste aproape un an. În primăvara lui 2004, ţara a fost admisă în NATO şi Uniunea Europeană, iar din 2007 este membru al Acordului Schengen.
Tot în acea lună, turneul de la Wimbledon era dominat de reprezentanţii Germaniei. La feminin, Steffi Graf o învingea în trei seturi (8-6 în decisiv) pe argentinianca Gabriela Sabatini. La masculin era consemnată o premieră: ambii finalişti erau germani. Michael Stich a cîştigat în minim de seturi meciul cu Boris Becker. Avea să rămînă singurul titlu de mare şlem din cariera lui Stich, care a jucat ulterior finale la Flushing Meadows şi Roland Garros. În aceeaşi situaţie poate fi încadrat şi australianul Ian Baker-Finch. Jucătorul de golf originar din Queensland realiza supriza şi cîştiga Openul britanic, disputat la acea ediţie pe terenul clubului Royal Birkdale din Southport, în apropiere de Liverpool. Victoria a fost realizată la diferenţă de două lovituri în faţa compatriotului Mike Harwood şi recompensată cu un cec în valoare de 90.000 de lire sterline. De zece ori mai puţin decît a cîştigat Ernie Els, anul acesta, la Royal Lytham and St Anne’s.
După atmosfera cel puţin tensionată în care v-a introdus începutul articolului, poate că n-ar strica, la final, o porţie de videoclipuri. Elton John a fost încîntat de realizările duo-ului australian Pnau. De aceea, a fost de acord ca Nick Littlemore şi Peter Mayes să-i îmbrace muzical propriile compoziţii. Aşa cum este cazul lui Sad, a doua din cele opt piese de pe recent apărutul album de remix-uri Good Morning to the Night.
După ce primele single-uri fuseseră ritmate, Paula Abdul a simţit nevoia unei schimbări, odată cu lansarea primului extras de pe cea de-a doua sa colecţie discografică de studio. Videoclipul piesei Rush Rush începea cu un minut şi jumătate în care apăreau personaje asemănătoare celor din filmul din 1955 Rebel fără cauză, cu James Dean şi Natalie Wood, în rolurile principale.
Pomeneam la început de toate schimbările prin care trecea Europa de Est. Toate aceste transformări radicale constituiau subiectul piesei care ocupa locul întîi în topul din Statele Unite. Right Here Right Now a rămas cel mai important hit pentru grupul britanic alternativ Jesus Jones. Cred că sunt tot atîtea motive pentru a asculta ediţia cu numărul 70 a Radio Grafiilor. Drept pentru care vă invit să faceţi click cu încredere pe butonul play din josul articolului apărut pe site-ul Dilemei vechi. Radio Grafii cu bine!