7 octombrie

1963 Preşedintele Statelor Unite, John F. Kennedy semna Tratatul pentru Limitarea Testelor Nucleare. Erau interzise toate tipurile de detonări nucleare, cu excepţia celor subterane. Motivele pentru care se ajunsese la această decizie erau încetinirea cursei înarmărilor şi limitarea emisiilor de reziduuri nucleare în atmosferă. Anterior, înţelegerea fusese parafată şi ratificată de guvernele Uniunii Sovietice, Marii Britanii şi Statelor Unite.

Denumirea oficială era aceea de Tratatul de interzicere a testelor nucleare în atmosferă, în spaţiul extraterestru şi subacvatice. Reprezentanţii celor trei mari puteri care au semnat  erau Andrei Gromîko, Lordul Home şi Dean Rusk, miniştrii de externe ai celor trei state. Evenimentul avusese loc la Moscova, pe 5 august. Pactul fusese ratificat de Senatul american, pe 24 septembrie, prin 80 de voturi pentru şi 19 contra. Tratatul avea să intre în vigoare pe 10 octombrie.

De-a lungul timpului, au avut loc mai multe încălcări ale Tratatului. Cea mai notabilă ar fi cea din ianuarie 1965, când sovieticii au efectuat un test nuclear subteran, la Chagan. O parte din reziduuri au scăpat pe unul dintre tuneluri, iar Japonia şi ţările învecinate au detectat niveluri mari ale radioactivităţii în zonă. Guvernele japonez şi american au adresat o reclamaţie oficială guvernanţilor de la Moscova. Ulterior, conducerile ţărilor afectate au renunţat la plângeri, iar problema a fost muşamalizată.

O altă emisie accidentală de reziduuri nucleare a fost cea din 1970, la unul din testele din Nevada. Efectele periculoase ale ploii radioactive care a urmat au fost descrise de revista Time ca numărându-se printre cele mai mari dezastre nucleare din istoria Omenirii.

Tot atunci, Brian Poole and the Tremeloes urcau pe primul loc al topului britanic, cu Do You Love Me? Poziţie pe care single-ul avea să rămână trei săptămâni. Era de fapt un cover după grupul The Contours, produs de casa de discuri Motown. Compoziţia patronului acesteia, Berry Gordy Jr., a rămas un one hit wonder pentru vocaliştii din Detroit. Apărut cu un an înainte, originalul a fost folosit în coloana sonoră a filmului Dirty Dancing, într-una din scenele memorabile ale peliculei din 1987.

Originalul a fost nr. 1 în ierarhia R&B publicată de revista Billboard, timp de două săptămâni, la începutul lui noiembrie 1962.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>