28 iulie

1976 Se producea cutremurul care a făcut cele mai multe victime în secolul trecut. Seismul a avut loc în nord-estul Chinei, la Tangshan, un oraş industrial din regiunea Hebei, cu aproximativ un milion de locuitori. Iniţial, guvernul chinez a anunţat 650.000 de  morţi, însă ulterior numărul acestora a scăzut până la 240-255.000. Alte 164.000 de persoane au fost grav rănite. Exceptând magnitudinea, de 7,8 pe scara Richter, durata de peste 20 de secunde, ca şi prima replică, de 7,1 grade, o altă cauză a numărului foarte mare de victime a fost ora la care s-a produs cataclismul. Acesta a avut loc la 4 dimineaţa şi i-a prins pe oameni în somn, nepregătiţi. Cutremurul a venit la doar câteva luni după moartea a doi dintre liderii Partidului comunist. Zhou Enlai dispăruse în ianuarie, iar Mao Zedong se afla pe patul de moarte. Avea să înceteze din viaţă în septembrie. Una din urmările seismului a fost că avea să înlăture de la putere Banda celor patru, în frunte cu soţia lui Mao, Jiang Qing. Şi să pună punct Revoluţiei culturale. Succesorul desemnat al lui Mao, Hua Guofeng, a venit imediat la faţa locului, pentru a supraveghea operaţiunile de salvare a răniţilor şi a estima pagubele produse, fapt care l-a propulsat la lider, în vidul de putere creat după dispariţia marelui conducător.

Tot atunci, topul britanic era dominat de un duet unic. Elton John şi Kiki Dee realizau Don’t Go Breaking My Heart, o piesă care s-a dorit a fi o pastişă la adresa duetelor propuse de casa de discuri Motown, acolo unde Marvin Gaye fusese alăturat, de-a lungul anilor, unor Tammi Terrell sau Kim Weston. Era pentru prima dată când Elton şi Kiki ajungeau pe locul întâi în Marea Britanie, poziţie pe care au figurat nu mai puţin de şase săptămâni. De notat că Elton John avea să revină pe această poziţie abia în 1990, cu Sacrifice. Singur, cu acea ocazie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>