19 iulie

1961 Tunisia impunea blocada asupra bazei navale franceze de la Bizerte, în speranţa că trupele din fosta metropolă se vor retrage. Criza a culminat la această dată, când a început un conflict armat între cele două părţi, care a durat trei zile, şi în urma căruia au murit 630 de tunisieni şi 24 de francezi. Tunisia obţinuse independenţa faţă de Franţa cu cinci ani înainte, însă păstrase baza de la Bizerte, un punct strategic la Mediterana, de unde controla operaţiunile militare în Războiul din Algeria. După ce li se promisese că trupele franceze se vor retrage, tunisienii s-au înfuriat când au aflat că francezii intenţionau să extindă baza aeriană. Francezii au răspuns dur atacurilor şi blocadei tunisiene, prin invazia şi cucerirea oraşului Bizerte, patru zile mai târziu. Forţele militare franceze s-au retras din Bizerte la jumătatea lui octombrie 1963, odată cu încheierea Războiului algerian.

Tot atunci, pe primul loc în topul britanic se aflau cei doi fraţi Everly, Phil şi Don. Versiunea lor la Temptation a figurat timp de două săptămâni pe cea mai înaltă poziţie a topului din Marea Britanie. Pentru a vă da seama de cât de mult evoluase muzica, iată cu suna originalul. Melodia fusese compusă în 1933, de Nacio Herb Brown, pe versurile lui Arthur Freed. Primul interpret a fost Bing Crosby, iar piesa a fost inclusă în coloana sonoră a filmului Going Hollywood.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>