Ma 7 august 2012 (Z 11)

Momente cu gust amar, la finalul concursului de bârnă. Păstrând proporţiile, ne-au adus aminte de cele 18 minute de la Moscova 1980. Atunci, în vizor era luată Nadia Comăneci. Acum, Cătălinei Ponor i-a fost refuzată clasarea pe podium, după ce antrenorul român al americancei Alexandra Reisman a depus contestaţie pentru nota gimnastei sale, juriul a deliberat şi a sporit rezultatul acesteia. Ajunsă la egalitate cu reprezentanta ţării noastre, departajarea a fost efectuată în funcţie de nota de la execuţia tehnică şi astfel Cătălinei i-a fost răpit bronzul. Asta după ce China realizase dubla. Reisman a învins-o încă o dată pe Ponor, în finala la sol. De data asta, americanca a intrat în posesia aurului, aşa că reprezentanta noastră a putut adăuga argintul în colecţie. Păcat pentru ratarea Sandrei Izbaşa de la finalul exerciţiului. Dacă n-ar fi greşit ultima diagonală…

Tot în această ultimă zi a concursului de gimnastică artistică, chinezul Feng Zhe a câştigat aurul la paralele, iar olandezul Epke Zonderland s-a impus la bară, după unul din cele mai spectaculoase exerciţii văzute vreodată. România a încheiat întrecerea cu câte o medalie din fiecare metal, toate câştigate la feminin.

Din nou finale spectaculoase, în întrecerea atletică de pe stadionul olimpic. Sally Pearson a confirmat aşteptările, la 100 m garduri. Campioana mondială de la Daegu, australianca a făcut o finală perfectă, încheiată în 12,35 secunde, timp mai bun cu două sutimi de secundă faţă de vechiul record olimpic, stabilit de Joanna Hayes, la Atena 2004. Vice-campioana de la Beijing a urcat acum pe cea mai înaltă poziţie a podiumului, după ce a învins-o pe Dawn Harper din Statele Unite, câştigătoarea din urmă cu patru ani. Altfel, Ivan Ukhov a adus Rusiei aurul la înălţime, iar germanul Robert Harting a câştigat la aruncarea discului. Să nu uităm victoria lui Taoufik Makhloufi din Algeria, de la 1.500 m bărbaţi.

S-a încheiat concursul de ciclism pe velodrom. Puţin a lipsit ca în ultima zi să asistăm la trei victorii ale gazdelor, din tot atâtea posibile. Dacă Laura Trott a triumfat în întrecerea omnium, iar Chris Hoy a devenit cel mai titrat sportiv britanic la Jocurile Olimpice, după aurul de la keirin, spectatorii aşteptau o nouă victorie. Din partea Victoriei Pendleton. Aceasta a fost învinsă însă în finala de la sprint de australianca Anna Mears, după o descalificare în prima manşă şi o înfrângere clară în cea de-a doua. Britanicii au încheiat însă excepţional întrecerea din London Velopark. Cu nu mai puţin de şapte medalii de aur, dintr-un maxim posibil de zece.

Marea Britanie a triumfat şi în întrecerea de dresaj, din competiţia ecvestră. Acolo unde reprezentanţii gazdelor i-au învins pe germani şi olandezi. Au câştigat şi după cele trei probe de voie (înot, ciclism şi alergare) ale triatlonului masculin din Hyde Park. Mulţi dintre specialişti vedeau o dublă a fraţilor Brownlee. A câştigat Alistair, în condiţiile în care Jonathan a fost penalizat cu 15 secunde, deoarece a coborât din şaua bicicletei prea devreme, în zona de transfer. Între cei doi s-a intercalat spaniolul Javier Gomez. Una peste alta, britanicii au depăşit numărul de titluri olimpice de acum patru ani, de la Beijing.

Va trebui să aşteptăm cel puţin încă patru ani, pentru a consemna marele şlem chinezesc în concursul de sărituri în apă. Asta deoarece cea de-a şasea probă din cele opt prezente în program, întrecerea masculină de trambulină 3 m, s-a încheiat cu victoria rusului Ilia Zaharov. Care i-a învins clar pe cei doi chinezi înscrişi în concurs.

Au fost acordate medaliile de aur la windsurfing. La masculin, competiţia a fost câştigată clar de Dorian van Rijselberge din Olanda. La feminin, a câştigat Marina (prenume predestinat) Alabau Neira, care a adus prima medalie de aur Spaniei la actuala ediţie. Nu s-a întâmplat şi în proba de duet a întrecerii de înot sincron, acolo unde ibericele au fost învinse de marile favorite din Rusia.

Să notăm şi dubla iraniană de la categoria super greilor, la haltere. Dar şi titlul olimpic câştigat de naţiunea islamică la categoria 96 kg a întrecerii de lupte greco-romane. Iranienii şi-au dublat zestrea de aur, în acestă zi a 11-a de la Londra.

La final, rezultate din sporturile pe echipe, la feminin. Baschet: Australia a învins China şi va juca împotriva Statelor Unite în semifinale. Americancele au eliminat, de asemenea fără probleme, echipa Canadei. Rusia a învins Turcia la diferenţă de doar trei puncte şi va lupta pentru un loc în finală împotriva Franţei, calificată cu acelaşi ecart în faţa Cehiei.

Meciuri foarte echilibrate în sferturile de finală de la handbal. Campioanele de la Beijing, Norvegia, au învins Brazilia, la diferenţă de două goluri, şi vor juca în semifinale împotriva Coreei de Sud. Asiaticele s-au impus la diferenţă minimă în faţa Rusiei. Cealaltă semifinală va opune Spania reprezentativei din Muntenegru. Dacă ibericele au învins la trei goluri diferenţă în meciul împotriva Croaţiei, handablistele din fosta republică iugoslavă au realizat surpriza şi au eliminat Franţa, la ecart minim. A fost o zi în care ambele câştigătoare ale grupelor (Brazilia şi Franţa) au fost eliminate.

În turneul de volei, semifinalele vor opune Brazilia Japoniei şi Coreea de Sud Statelor Unite. Calificate in extremis din grupă, campioanele olimpice din urmă cu patru ani au învins Rusia, în timp ce niponele s-au impus, de asemenea după disputarea unui tie-break, în meciul împotriva Chinei, medaliată cu bronz la Beijing. Coreea de Sud a învins Italia şi, aşa cum era de aşteptat, finalistele de la Beijing s-au impus în minim de seturi în confruntarea cu Republica Dominicană.

Am lăsat fotbalul, fie el şi masculin, pentru la final. Pentru ca, măcar o dată la patru ani, să trăim două săptămâni de extra-fotbal. În semifinale, Brazilia a învins Coreea de Sud la scor de neprezentare şi va juca finala împotriva Mexicului, câştigătoare cu 3-1 în faţa Japoniei. Dacă în cazul selecţionatei Tri este prima calificare în ultimul act, brazilienii vor juca finala pentru a treia oară. După înfrângerile suferite la Los Angeles 1984 şi Seul 1988, în faţa Franţei şi a Uniunii Sovietice, respectiv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>