S 4 august 2012 (Z 8)

A fost sâmbăta abundenţei :) Deoarece organizatorii au programat acordarea a nu mai puţin de 25 de seturi de medalii. S-a încheiat concursul de înot. După cum era de aşteptat, cu o nouă victorie a lui Michael Phelps. De data aceasta, în ultima cursă din carieră, una cu ştafeta Statelor Unite, la 4 x 100 mixt. Aflat în schimbul al treilea, pe procedeul fluture, “Glontele din Baltimore” şi-a adus echipa la conducere, poziţie pe care n-a mai pierdut-o. La final, un total extraordinar de medalii olimpice câştigate în carieră: 22, din care 18 de aur!

Anterior, Statele Unite câştigase şi ştafeta feminină la 4 x 100 mixt, după ce mai devreme asistaserăm la realizarea unor duble. Olandeza Ranomi Kromowidjojo şi-a trecut în palmares şi aurul la 50 liber, după cel de la 100 liber. Iar chinezul Sun Yang a stabilit un nou record mondial la 1.500 liber, după ce câştigase şi cursa la 400 liber.

Superbă reuniunea de seară a concursului atletic. Acolo unde gazdele au avut nu mai puţin de trei motive de bucurie. Jessica Ennis a câştigat proba probelor – heptatlonul, după ce a trecut prima linia de finiş la 800 m. Greg Rutherford a reuşit concursul vieţii sale, la lungime, în timp ce Mo Farah a fost imperial la 10.000 m. Britanicul originar din Mogadiscio a atacat devreme, cu 250 m înainte de finiş, apoi a rezistat adversarilor care au crezut că e un simplu foc de paie. De notat locul secund ocupat de Galen Rupp, americanul o pată de non-culoare, printre fondiştii africani :)

Tot la atletism, am văzut-o pe Shelly Ann Fraser-Pryce din Jamaica apărându-şi cu succes titlul olimpic la 100 m. Dar şi pe Sandra Perkovic aducând aurul Croaţiei, la disc. Anterior, Chen Ding din China câştigase cursa de marş 20 km.

Excepţională evoluţia britanicelor în cursa de ciclism pe velodrom, în întrecerea de urmărire pe echipe. Trei curse, tot atâtea noi recorduri mondiale. Inclusiv în finala cu Statele Unite, adversarele aproape ajunse din urmă, înaintea încheierii celor 3.000 m regulamentari!

Gazdele au câştigat alte două medalii de aur în regata olimpică de canotaj. Ambarcaţiunile de patru fără cârmaci, la masculin, şi de dublu vâsle categoria uşoară, la feminin, şi-au învins adversarii. Puţin a lipsit ca britanicii să câştige şi cursa de dublu vâsle categoria uşoară, la masculin. După un start reluat, din pricina unei defecţiuni tehnice, cei doi au cedat în cele din urmă în faţa danezilor.

S-au acordat primele medalii în turneul de tenis de la Wimbledon. Serena Williams a egalat-o pe sora mai mare Venus, după succesul fără drept de apel pe care americanca l-a realizat în finala cu Maria Şarapova. Rusoaica a câştigat un singur game, în setul al doilea! Serena posedă acum trei medalii olimpice de aur, după cele două câştigate la dublu, alături de sora sa. Şi alături de care va juca finala la dublu, duminică. Americanii au câştigat aurul la dublu masculin, ulterior victoriei realizate de gemenii Bryan. Medaliaţi cu bronz la Beijing, aceştia i-au învins acum în finală pe francezii Mickael Llodra/Jo Wilfried Tsonga. În două seturi.

După ce s-au plimbat în primele patru meciuri, câştigate fără probleme, baschetbaliştii americani au întâlnit primii adversari care i-au pus la încercare. Asta deoarece victoria realizată în faţa Lituaniei a fost una la diferenţă de doar cinci puncte.

Excepţional finalul cursei feminine de triatlon. După 1,5 km înotaţi, după 43 km parcurşi pe bicicletă şi alţi 10 alergaţi în Hyde Park, a fost nevoie de fotofiniş pentru a le separa pe Nicola Sipirig din Elveţia şi suedeza Lisa Norden, creditate la sosire în această ordine. Cursa masculină va avea loc peste trei zile.

China a câştigat alte două titluri olimpice în turneul de badminton, la simplu şi dublu feminin. De notat că la dublu patru dintre perechile mari favorite au fost excluse din concurs, după ce au încercat să piardă meciuri în faza grupelor, pentru a avea un parcurs mai bun în întrecerea direct eliminatorie. Şi tot chinezoaicele s-au impus şi în finala la spadă pe echipe. Una sută la sută asiatică, în condiţiile în care argintul a intrat în posesia sud-coreencelor. Fetele noastre au încheiat pe locul 6. Băieţii au suferit o nouă înfrângere în turneul de polo pe apă, de data aceasta împotriva selecţionatei din Muntenegru, şi mai au de jucat împotriva liderului grupei B, Serbia. Peste două zile.

În clasamentul pe medalii, Statele Unite a rămas pe primul loc, însă are cu doar un titlu olimpic mai mult decât China. Pe 3 s-a instalat bine de tot delegaţia gazdelor, mai ales după bonanza de azi. România este pe locul 20, cu o medalie de aur, patru de argint şi două de bronz.

La final, fotbal. Masculin. Se cunosc semifinalistele. Coreea de Sud a eliminat pe gazde, Marea Britanie, după executarea loviturilor de departajare, şi asiaticii vor juca împotriva Braziliei, calificată nu fără emoţii, după ce a fost condusă în două rânduri, în meciul cu Hondurasul. Cealaltă semifinală va opune Mexicul (câştigătoare după prelungiri în confruntarea cu Senegalul) Japoniei, victorioasă la scor de neprezentare în faţa Egiptului. Meciurile sunt programate marţi.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>