A fost cea mai generoasă zi din cele 16, în ceea ce priveşte acordarea de seturi de medalii. Usain Bolt a realizat “dubla triplă”, pentru a împrumuta un termen din NBA. Jamaicanul a realizat un ultim schimb al ştafetei la 4 x 100 m excepţional şi a câştigat cea de-a şasea sa medalie olimpică de aur. După cele trei de la Beijing 2008, alte trei acum, la Londra. Şi nu oricum. Ultima cursă de pe stadionul olimpic a consemnat stabilirea unui nou record mondial.
Americanii s-au revanşat la fete, prin victoria în întrecerea de 4 x 400. Emoţionantă victoria britanicului de origine somaleză Mo Farah. La fel ca în finala de la 10.000 m, fondistul a ignorat orice manual de tactică şi a atacat feroce, înaintea ultimei turnante, la 5.000. Nici acum, adeversarii din Ethiopia sau Kenya n-au reuşit să-l ajungă din urmă. Deşi au fost acolo, aproape… Poate cea mai mare surpriză a întrecerii atletice a fost victoria unui aruncător de suliţă din Trinidad Tobago! Ţară cunoscută mai degrabă pentru performerii de la sprint, şi nu prin cei din probele tehnice. E clar, asistăm la o revoluţie caraibeană a sportului. Şi nu se produce în Cuba :))
A fost apoi asaltul lansat al atleţilor din Rusia. Care au câştigat nu mai puţin de patru medalii în ultima reuniune atletică de la Londra. Prin Serghei Kirdiapkin, în cursa de marş 50 km, şi Elena Laşmanova, la 20 km marş, prin Ana Cicerova la înălţime şi Maria Savinova la 800 m.
A avut loc prima gală finală a turneului de box masculin. Aurul a fost repartizat tovărăşeşte, în porţii egale, pentru naţiuni diferite: China, Marea Britanie, Cuba, Japonia şi Ucraina. Seara s-a încheiat cu o surpriză de proporţii în concursul de sărituri în apă. Întrecerea masculină de platformă 10 m a fost câştigată de americanul David Boudia, într-o probă în care chinezii planificaseră aur. De notat bronzul adus gazdelor de Tom Daley. În cele din urmă, chinezii au încheiat concursul de sărituri în apă “doar” cu şase medalii din opt posibile.
Poate că brazilienii ar trebui să apeleze la ceva metode jamaicane, pentru ca să câştige turneul de fotbal. Cel masculin. Naţionala olimpică a jucat pentru a patra oară finala. Pe care a pierdut-o şi de această dată. Calificată în premieră în ultimul act, A fost singurul titlu olimpic câştigat de Mexic la Londra. Şi a venit după un 2-1 în care sud-americanii au fost luaţi repede, după ce scorul de pe Wembley a fost deschis încă din primul minut.
Nicio surpriză în concursul de gimnastică ritmică. Acolo unde campioana din urmă cu patru ani, Evghenia Kanaeva, a devenit prima participantă care câştigă de două ori aurul olimpic. Rusia a realizat dubla, în condiţiile în care a doua s-a clasat Daria Dmitrieva, rezerva chemată în ultimul moment, după accidentarea Alexandrei Merkulova.
David Svoboda a adus aurul Cehiei, la pentatlon modern. Una din întrecerile polisportive gândite de baronul de Coubertin, care cuprinde scrimă, înot, călărie şi, de la Londra, o probă combinată, de alergare şi tir, amintind de concursurile de biatlon.
După dezastrul din ajun, de la BMX, acolo unde erau cotaţi printre favoriţi, dar nu s-au clasat nici măcar pe podium, francezii s-au revanşat la mountain bike. Deoarece cursa feminină de cross country a fost câştigată de Julie Bresset.
Baschetbalistele din Statele Unite nu au întâmpinat nicio problemă în finala cu Franţa. A fost cea de-a cincea medalie de aur consecutivă, într-un şir al succeselor început acasă, la Atlanta. Bronzul a fost câştigat de Australia, victorioasă în finala mică, disputată împotriva Rusiei.
Norvegia şi-a apărat de asemenea cu succes titlul olimpic la handbal feminin. Scandinavele s-au impus în finala jucată împotriva revelaţiei de la Londra – reprezentativa din Muntenegru. Pe trei s-a clasat Spania, câştigătoare în faţa Coreei de Sud.
Calificată din grupă cu chiu, cu vai, nevoită să salveze mingi de meci în sfertul de finală împotriva Rusiei, Brazilia a rămas şi ea în posesia titlului olimpic. Ulterior finalei câştigate tot în urma unei reveniri, însă doar după pierderea primului set, în meciul cu Statele Unite. Pe trei a încheiat Japonia, victorioasă în faţa Coreei de Sud.
Turneul masculin de hochei pe iarbă s-a încheiat cu victoria Germaniei. Succesul a venit la diferenţă minimă, 2-1, în finala cu Olanda. Iar podiumul a fost completat de Australia, victorioasă în faţa gazdelor, în finala mică.