2 august

1980 Se producea Masacrul de la Bologna – atentatul terorist comis în dimineaţa acelei zile de sâmbătă, în gara din localitatea italiană. O bombă cu ceas detonată într-un loc aglomerat, într-o zi de vacanţă, producea 85 de morţi şi peste 200 de răniţi. Oficial, atentatul a fost atribuit grupării neo-fasciste Nuclei Armati Rivoluzionari, însă la scurt timp după incident au apărut mărturii privind implicarea serviciilor secrete, în special pentru tipul de exploziv utilizat în confecţionarea bombei şi pentru climatul politic tensionat în care s-a produs atacul. Niciuna dintre aceste supoziţii nu a fost însă dovedită, astlfel că Valerio Fioravanti şi Francesca Mambro, membrii ai grupării fasciste, au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă. Cei doi şi-au susţinut în permanenţă nevinovăţia.

Tot atunci, Odissey ocupau primul loc al topului britanic, cu Use It Up and Wear It Out, singurul nr. 1 în Regatul Unit înregistrat de grupul disco originar din New York. Fapt interesant, acasă, în Statele Unite, single-ul nici măcar nu a figurat în Billboard Hot 100. Expresia care dă titlul melodiei îşi are originile într-o zicală a imigranţilor englezi veniţi în Statele Unite, la începutul secolului XX sau mai devreme. Săraci fiind, aceştia nu-şi permiteau să-şi schimbe hainele sau încălţămintea decât după ce se toceau sau deveneau impracticabile. Expresia a revenit în actualitate odată cu Marea Criză din anii 1930.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>