7 august

1970 Se producea incidentul de la tribunalul din Marin County. O iniţiativă temerară a lui Jonathan Jackson, un militant radical pentru drepturile afro-americanilor, pentru eliberarea Fraţilor Soledad, printre care se număra şi fratele său mai mare, George, s-a încheiat cu moartea a patru oameni, printre care Jonathan şi judecătorul Harold Haley.

Totul începuse cu un an înainte, când unul dintre deţinuţii de culoare din închisoarea californiană Soledad făcuse o plângere oficială, împotriva tratamentului discriminatoriu al paznicilor. În ianuarie 1970, acesta a fost împuşcat mortal, împreună cu alţi doi deţinuţi, de către unul dintre gardieni. Tensiunile au escaladat, până ce, în august, Jonathan Jackson a intrat cu trei arme în tribunalul din Marin County, acolo unde judecătorul Haley prezida procesul lui James McClain, acuzat de atac asupra unui gardian de la San Quentin.

La un moment dat, Jackson s-a ridicat în picioare, i-a aruncat un pistol lui McClain, în timp ce el a scos o carabină din loden. Au fost eliberaţi alţi doi deţinuţi şi cei patru, auto-declaraţi “revoluţionari”, au luat cinci ostatici. Au solicitat eliberarea Fraţilor Soledad, în schimbul celor cinci. În momentul în care se îndreptau către o dubă, cu intenţia de a merge la un post de radio, pentru a vorbi despre condiţiile inumane de detenţie şi discriminările rasiale de la Soledad, poliţia a deschis focul şi a ucis patru dintre persoane. În octombrie, tribunalul din Marin County a fost ţinta unui atentat cu bombă, ca represalii la uciderea lui Jackson şi a complicilor săi.

Tot atunci, The Wonder of You staţiona pe cea mai înaltă poziţie a topului britanic. Acolo unde a figurat toată luna august, plus jumătate din septembrie. Un total de şase săptămâni, nr. 1 în Marea Britanie. Este una din piesele pe care Elvis Presley nu le-a dus niciodată în studio. Melodia fusese înregistrată în concert, în februarie, la Las Vegas şi nu a ajuns decât până pe locul 9 în Billboard Hot 100. Compusă de Baker Knight, piesa fusese interpretată în original de Ray Peterson, în 1959, când urcase până pe locul 25 în Statele Unite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>