5 octombrie

1962 În Marea Britanie, era lansat cel dintâi single The Beatles. Love Me Do figura pe faţa A, iar P.S. I Love You pe faţa B. Deşi reînregistraseră melodia cu bateristul de studio Andy White şi cu Ringo Starr retrogradat la tamburină, pe 11 septembrie, exemplarele apărute iniţial pe piaţă cu Love Me Do conţineau versiunea realizată cu o săptămână înainte, cu Ringo la tobe. Atunci când conducerea casei de discuri EMI a decis să lanseze EP-ul The Beatles’ Hits, în anul următor, s-a hotărât că versiunea cu White sună mai bine, iar înregistrarea master cu Ringo a fost distrusă.

Love Me Do era o compoziţie Lennon/McCartney din 1958. Prima dată, fusese înregistrată în studiourile din Abbey Road, pe 6 iunie, cu Pete Best la tobe. Ulterior, producătorul George Martin semnase deja un contract de colaborare cu White, neştiind că băieţii îi găsiseră deja un înlocuitor lui Best, apoi nefiind mulţumit de prestaţia lui Ringo, de la începutul lui septembrie. Ringo a rămas mult timp dezamăgit de cele întâmplate în acea a treia sesiune de înregistrări şi de decizia celor de la EMI.

Acelaşi lucru este valabil şi în cazul lui P.S. I Love You, piesă înregistrată în zece duble, în aceeaşi sesiune de pe 11 septembrie, cu White la tobe şi cu Ringo la maracas. Melodia fusese compusă mai mult de Paul, în perioada turneului efectuat în 1962 la Hamburg.

Single-ul s-a vândut cel mai bine în zona oraşului Liverpool . Au existat zvonuri conform cărora impresarul Brian Epstein ar fi cumpărat 10.000 de exemplare, pentru ca acesta să urce în top. Deşi s-ar putea ca acestea să fi fost conforme cu realitatea, nu a existat niciodată dovada că asta ar fi fost situaţia. Love Me Do/P.S. I Love You a ajuns până pe locul 17 în topul britanic, o poziţie foarte bună pentru un grup aflat la debut.

Tot atunci, Elvis Presley cobora pe locul 2 în topul britanic, cu She’s Not You, single care figurase ca nr. 1 timp de trei săptămâni. Compusă de Doc Pomus în colaborare cu Leiber/Stoller, melodia fusese înregistrată pe 19 martie şi nu a urcat decât până pe locul 5 în Billboard Hot 100.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>