Iunie 1969

Interdicţii la tutun. Războiul fotbalului. Şi record la Wimbledon

Luna începea cu interzicerea reclamelor pentru tutun, la posturile de radio şi TV din Canada. Întorcându-ne nu foarte mult în timp, găseam aceste reclame, rămase asemeni unor vestigii arheologice prin comportamentul Omenirii. Avea să mai treacă puţin timp până când reclamele la ţigarete erau interzise şi în Statele Unite. Momentul cu pricina este 2 ianuarie 1971.

Un tânăr în vârstă de 22 de ani se strecura în compartimentul rezervat trenului de aterizare al unui avion supersonic parcat în Capitala Cubei, Havana, şi supravieţuia unui zbor de nouă ore cu destinaţia Spania, în ciuda altitudinii (aproape 10.000 de metri) şi a lipsei de oxigen.

Generalul Franco închidea frontiera Spaniei cu Gibraltarul, enclava din sudul Peninsulei Iberice, aflată sub tutelă britanică. Tot în universul hispanic, un meci de fotbal ducea la ruperea relaţiilor diplomatice dintre două ţări din America Centrală: Honduras şi El Salvador. Rădăcinile conflictului erau mai adânci şi aveau ca bază imigraţia salvadorienilor în ţaraînvecinată, astfel că meciurile din preliminariile Cupei Mondiale au fost un simplu pretext. După o dublă manşă câştigată de gazde, disputa de baraj din Ciudad de Mexico a fost câştigată de salvadorieni, în prelungiri. El Salvador avea să învingă în acelaşi mod naţionala statului Haiti, în runda finală, şi să se califice la turneul din Mexic. Acolo unde a capotat în faza grupelor. Revenind la războiul de o sută de ore din iulie 1969, acesta s-a încheiat printr-un armistiţiu semnat rapid şi urmat de retragerea armatei salvadoriene de pe teritoriul hondurian.

Pe 25 iunie, se juca meciul cel mai lung din istoria turneului de laWimbledon. Pancho Gonzalez îl învingea pe Charles Pasarell, după o confruntare cu 112 de game-uri, care durase aproape cinci ore şi un sfert. Ce să mai spunem despre meciul din 2010, început pe 22 şi încheiat pe 24 iunie, dintre John Isner şi Nicolas Mahut? O dispută cu două dintre seturi încheiate la tie-break şi cu o parte decisivă ajunsă la astronomicul scor de 70-68, după peste 11 ore de joc efectiv!

Pe 8 iunie, Brian Jones anunţa că părăseşte The Rolling Stones, din cauza problemelor legate de consumul de droguri. Cinci zile mai târziu, locul său era luat de MickTaylor, chitaristul venit de la grupul lui John Mayall. Un cocktail letal de alcool şi droguri avea să-l ducă pe Brian pe fundul piscinei de la reşedinţa din Cotchford Farm, la începutul lunii următoare.

Cu o lună înaintea aselenizării primului echipaj uman, David Bowie se înscria curentului şi lansa “Space Oddity”, o piesă inspirată britanicului de vizionarea filmului “2001: O odisee spaţială”, pelicula realizată de Stanley Kubrick după romanul lui Arthur C. Clarke şi apărută cu un an înainte.

Odată survolate primele zece piese ale topului din Statele Unite, am pornit într-o altă călătorie, într-ale blues-ului. Începută cu un clasic de pe albumul de debut Led Zeppelin şi ajunsă în studiourile Chess dinChicago, acum jumătate de veac. Una peste alta, o ediţie a Radio Grafiilor care merită degustată pe îndelete, asemeni unui vin vechi şi bun. Pe care vă invit s-o ascultaţi efectuând click pe butonul play din josul articolului apărut pe site-ul Dilemei vechi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>