19 septembrie

1981 Avea loc Concertul din Central Park. Paul Simon şi Art Garfunkel rau invitaţi să se producă pe scenă, la 11 ani de la destrămarea grupului, eveniment produs în plină glorie muzicală. Acţiunea avea loc pentru ca autorităţile new-yorkeze să strângă fondurile necesare reabilitării celebrului loc verde din marea metropolă, ajuns o adevărată ruină, în ultima parte a anilor ’70. În ciuda neînţelegerilor de la repetiţii dintre cei doi new-yorkezi, concertul s-a bucurat de un succes fenomenal. Deşi vremea din acea sâmbătă n-a fost una favorabilă, admiratorii au început să-şi facă apariţia dis-de-dimineaţă, cu umbrele şi pelerine de ploaie, pe marea pajişte din centrul “plămânului verde” al oraşului. Au rezistat cu stoicism, iar la momentul în care cei doi, însoţiţi de cei 11 muzicieni de acompaniament, şi-au făcut apariţia pe scenă, în parc se strânsese aproape jumătate de milion de oameni.

Totul a fost filmat şi difuzat la HBO. Au fost interpretate 21 de melodii, însă două dintre acestea nu au fost incluse în albumul live apărut în anul următor. Printre piesele prezente s-au numărat clasice cum ar fi The Sound of Silence, Mrs. Robinson sau The Boxer. Iar seara s-a încheiat cu o compoziţie a lui Simon, Late in the Evening. Tensiunile existente între cele două vedete pornite fiecare pe propriul drum au făcut ca aceştia să nu reia colaborarea permanentă, în ciuda succesului uriaş de care s-au bucurat concertul şi turneul mondial care i-a urmat.

Tot atunci, Adam and The Ants ocupau primul loc al topului britanic cu Prince Charming, o parafrază a poveştii Cenuşăresei. Rolul zânei din videoclip a fost încredinţat Dianei Dors, aceasta fiind una din ultimele sale apariţii, înaintea morţii cauzate de un cancer ovarian, produse în primăvara lui 1984, la vârsta de 52 de ani. Single-ul debutase în topul din Marea Britanie cu o săptămână înainte, intrând direct pe locul 2. A staţionat timp de patru săptămâni pe cea mai înaltă poziţie.

În 2010, Rolf Harris a declarat într-o emisiune live, difuzată la BBC Radio 5, că a ajuns la o înţelegere amiabilă cu compozitorii melodiei de la începutul anilor ’80, pentru plata unei sume importante de bani, după ce un muzicolog a descoperit că piesa sa apărută în 1965 şi intitulată War Canoe este identică. Prince Charming a fost al doilea şi totodată ultimul nr. 1 britanic pentru Adam and the Ants, după Stand and Deliver, din vara aceluiaşi an.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>