21 octombrie

1969 O lovitură de stat îl aducea la putere în Somalia pe Mohamed Siad Barre. Pe atunci în vârstă de 50 de ani, acesta avea să conducă ţara din estul Africii până în 1991. La momentul declarării independenţei, în 1960, Somalia era văzută în Vest ca un model al democraţiei în Africa. Din păcate, clanurile şi legăturile dintre acestea au dus la crearea de conflicte. Acestea au fost problemele pe care guvernul civil nu le-a rezolvat şi care, în cele din urmă, au dus la căderea sa.

Junta militară condusă de Barre a declarat că va respecta doctrina socialismului ştiinţific, pentru a soluţiona nevoile Somaliei. Multe dintre soluţii erau de sorgine chinezească. Munca voluntarilor a fost folosită pentru munca câmpului, pentru construcţia de şosele şi spitale. Au fost naţionalizate aproape întreaga industrie, sistemul bancar şi companiile private. A fost promovat sistemul cooperatist, în agricultură. Guvernul a interzis clanurile şi a obligat la loialitate faţă de autorităţile centrale.

A fost adoptat un nou sistem de scriere, pentru limba somaleză. Pentru a răspândi noua limbă, metodele şi mesajul revoluţiei, liceele au fost închise în 1974 şi 25.000 de elevi cu vârste între 14 şi 16 ani, plus 3.000 de angajaţi ai armatei şi ai serviciilor civile au fost trimişi în zonele rurale, pentru a-şi educa rudele nomade. Iată un ultim interviu acordat de Siad Barre:

După 20 de guvernare militară, Consiliul Suprem Revoluţionar al lui Barre a fost înlăturat de la putere, la începutul anilor ’90, de către o coaliţie a grupurilor armate din opoziţie . Conducătorul ţării a murit în exil, în 1995, la Lagos, în Nigeria. Avea 75 de ani. Rămăşiţele sale pământeşi au fost înapoiate în Somalia, pentru a fi îngropate în regiunea sa natală, la Shilavo, Ogaden.

Tot în octombrie 1969, The Archies urcau pe prima poziţie a topului britanic. Un one hit wonder de la finele acelui deceniu – Sugar Sugar, care avea să figureze pe acel loc în următoarele opt săptămâni. Succesul era neaşteptat şi se datora prezenţei în coloana sonoră a serialul de desene animate difuzat sâmbătă dimineaţa, de reţeaua naţională CBS. Figurase deja timp de patru săptămâni pe cea mai înaltă poziţie în Billboard Hot 100 şi avea să fie desemnat cel mai bine vândut single al anului.

Melodia fusese compusă de Jeff Barry, în colaborare cu un canadian, Andy Kim. Produs de Barry, single-ul fusese extras de pe albumul Everything’s Archie. Acesta era produsul unui grup de muzicieni de studio, impresariaţi de Don Kirshner. Solist vocal era Ron Dante, acompaniat de Toni Wine (cea care cântă I’m gonna make your life so sweet) şi de Andy Kim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>