Jeff Lynne pe unde lungi

Am uitat să ne mai delectăm cu muzici în format nedigital. Am uitat nopţile petrecute lângă radioul care primea sunetele pe unde lungi sau pe unde scurte. Ne-am obişnuit, perfect normal, să avem calitatea FM. Probabil că este unul din motivele pentru care Jeff Lynne a devenit nostalgic. Al patrulea într-o ierarhie a celor mai valoroşi producători muzicali din toate timpurile, într-o ierarhie alcătuită de The Washington Post, în 2008, britanicul a anunţat că va lansa un al doilea album de studio solo. Primul după mai bine de 20 de ani. Evenimentul mi-a fost adus la cunoştinţă de prietenul Sorin Hobana, un mare admirator al celui despre care John Lennon a spus că aşa ar fi sunat Beatles, dacă nu s-ar fi despărţit, în 1970. John făcea referire la muzicile Electric Light Orchestra, proiectul lui Lynn din anii ’70-’80.

Albumul Long Wave va fi lansat pe 8 octombrie 2012 în Marea Britanie şi a doua zi (ziua de naştere a lui Lennon), în Statele Unite. Colecţia conţine 12 piese care l-au influenţat pe englezul originar din Birmingham, acum în vârstă de 64 de ani (iarăşi o “coincidenţă” Beatles?). 12 cover-uri, pe care Lynne le-a ascultat în anii ’60, în adolescenţă.

At Last este melodia celebră a Ettei James. Lynne propune un aranjament superb. Însoţit de un clip minunat, cu imagini alb-negru din Londra acelor ani.

At Last va fi primul single lansat în Marea Britanie. Mercy Mercy va fi cel dintâi extras de pe Long Wave, în Statele Unite. Este vorba de un clasic blues, fost hit pentru Don Covay and the Goodtimers, din 1964.

Lynne, despre album:

Am intitulat noul album Long Wave deoarece toate piesele pe care le cânt acolo sunt aceleaşi pe care le ascultam la radio, pe unde lungi, atunci când eram adolescent, la Birmingham, în Anglia. Aceste melodii mă fac să retrăiesc libertatea din acele zile şi concentrează senzaţiile pe care le-am trăit, atunci când le-am auzit prima dată, la radioul meu cu lămpi. Tata lăsa aparatul de radio deschis în permanenţă, aşa că pe unele dintre aceste melodii le am în minte de vreo 50 de ani. Vă daţi seama cât de bine mă simt acum, când am reuşit în fine să mi le scot din cap, după atâta amar de vreme.

Voi reveni, pentru că simt că e vorba de un album excepţional…

Şi pentru că toamna este un anotimp în care se culeg roadele, Jeff ne va mai delecta cu un material discografic. În aceeaşi zile, va fi lansat Mr. Blue Sky: The Very Best of Electric Light Orchestra, o colecţie de piese ELO rearanjate muzical. De urmărit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>