The Commodores – Machine Gun

Machine Gun este primul extras pe single din albumul de debut al grupului american. Originari din Alabama, The Commodores semnaseră cu casa de discuri Motown în toamna lui 1972, după ce-şi demonstraseră calităţile în deschiderea concertelor Jackson 5. Alegerea producătorilor a fost cel puţin ciudată, în condiţiile în care piesa este instrumentală. A fost însă o alegere inspirată, deoarece melodia, plină de antren, în parte şi datorită partiturii de clape a lui Lionel Richie, a devenit un clasic disco, foarte popular la evenimentele sportive din Statele Unite. Lansată în 1974, a ajuns până pe locul 22 în Billboard Hot 100 şi până pe 20 în topul britanic. A fost inclusă în coloana sonoră a mai multor filme, cele mai importante fiind Boogie Nights şi Looking for Mr. Goodbar.

Pe aceeaşi temă au brodat partea de rap Beastie Boys, în Hey Ladies, single-ul lansat de pe cel de-al doilea lor album de studio, Paul’s Boutique, apărut în 1989. A fost de altfel singurul single de pe acel LP care a ajuns în top, până pe locul 33 în Billboard Hot 100. De asemenea, este primul single din istoria muzicii americane care a figurat în Top 20 atât în topul Billboard al pieselor rap (#10), cât şi în cel rock (#18).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>