Babbity Blue – Don’t Make Me

Babbity BlueSe ştie că îmi place să sap după muzici vechi. Vechi şi bune. Cu atât mai mare e satisfacţia când descoperi câte un diamant uitat definitiv în străfunduri. Şi cu atât mai preţios cu cât e ştiut de atât de puţini în prezent. Este cazul doamnei de faţă. În spatele numelui de scenă, Babbity Blue, se afla Barbara Chalk, iar adolescenta de 17 ani din nordul Londrei înregistrase piesa de faţă la jumătatea anilor ’60, într-o perioadă în care vocile feminine, fie că veneau cu armonii de grup sau solo, erau din ce în ce mai apreciate şi mai promovate.

M-a atras vocea proaspătă, cu siguranţă printre preferatele de atunci şi de mai târziu ale lui David Lynch, fiindcă are foarte mult din inflexiunile lui Julee Cruise. Însă şi mai mult m-a intrigat aranjamentul muzical. Am căutat şi am aflat că, în acea sesiune de înregistrări de la casa de discuri Decca, Barbara fusese acompaniată de grupul The Tremeloes. Toate bune şi frumoase dacă produsul final n-ar fi adus atât de mult cu o piesă (mult mai cunoscută) apărută cu un an înainte, la care e consemnat că omul cu chitara era nimeni altul decât Big Jim Sullivan.

Nu am aflat însă nicăieri confirmarea că Big Jim s-ar fi aflat în spatele frumoasei ţesături muzicale din Don’t Make Me (Fall In Love With You). Melodia nu a avut cine ştie ce succes, însă a intrat între primele 50 de locuri ale topului britanic, în februarie 1965. Aceasta era piesa aleasă pentru a figura pe faţa B a acelui single de debut.

A mai existat un single, intitulat Don’t Hurt Me, fără aceeaşi minimă recompensă. În parte şi fiindcă, ascultătoare şi neieşind din cuvântul părinţilor, Barbara nu s-a bazat decât pe expunerea radio-TV, fără a începe să străbată ţara în lung şi în lat, prin turnee.

După acest insucces, Barbara a renunţat la muzică, reîntorcându-se anonimă printre semenii săi. Regrete? Posibil, când vezi cine se lansează în prezent. În niciun caz însă pentru arheologul muzical care descoperă aşa ceva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>