Ziua de bronz. Au fost două astfel de distincţii pentru reprezentanţii noştri. Echipa feminină de gimnastică a urcat pe podium, după ce a învins China, dar a fost nevoită să se recunoască învinsă de Statele Unite şi Rusia. Pentru americance, e vorba de primul titlu olimpic în această probă, după cel câştigat pe aparatele de acasă, la Atlanta 1996. Şi tot astăzi, Răzvan Martin a încheiat al treilea concursul categoriei 69 kg, în întrecerea de haltere, acolo unde a fost învins de doi asiatici.
Este genul de poveşti care ar trebui predate la şcoala generală. Este povestea lui Răzvan, un copil orfan de tată şi abandonat de mamă, ajuns medaliat olimpic. Halterofilul de la categoria 69 kg a ajuns la Bistriţa, acolo unde a fost luat sub aripa sa ocrotitoare de antrenorul emerit Mugur Saranciuc. Nicu Vlad, preşedintele Federaţiei, l-a trimis în focul luptei încă de la Beijing, când avea doar 17 ani. Acum, după alţi patru ani, Răzvan a devenit următorul medaliat olimpic la haltere, după marele nostru campion, la Atlanta 1996. Atunci, Nicu îşi încheia excepţionala carieră cu o medalie de bronz, după aurul de la Los Angeles şi argintul de la Seul. Acum, Răzvan a urcat şi el pe ultima treaptă a podiumului, intrând în galeria laureaţilor olimpici.
Americanii au mai câştigat două medalii de aur, în finalele la înot. Cu ştafeta, la 4 x 200 liber masculin, şi prin Allison Schmitt, la 200 liber. Tot la feminin, Ye Shiwen a încheiat prima la 200 mixt. Înotătoarea din China stârnise controverse, după victoria de la 400 mixt, când fusese cronometrată pe ultima lungime de bazin cu un timp mai bun decât cele ale lui Ryan Lochte sau Michael Phelps, din proba similară de la masculin. Dar ştiţi cum se spune: hoţul neprins este sportiv cinstit… Apropo de ultimul, Phelps a devenit sportivul cu cele mai multe medalii olimpice din istorie. Înfrângerea suferită de american în proba unde era considerat drept mare favorit, cea de 200 fluture, l-a făcut pe acesta să acumuleze 19 clasări pe podium la JO, cu una mai mult decât legendara gimnastă sovietică Larisa Latinina, în anii ’50-’60. “Glontele din Baltimore” a fost învins la ultima zvâcnire de braţe de sud-africanul Chad le Clos. Tot în bazin, dar în zona rezervată săriturilor în apă, chinezii au continuat să adune aur. Meticulos. De data aceasta, în proba de platformă 10 m sincron, la feminin.
Să remarcăm şi dubla germană din concursul de probă completă al întrecerii de călărie. Acolo unde Michael Jung şi-a făcut un frumos cadou cu ocazia zilei de naştere. La împlinirea a 30 de ani, acesta a triufmat atât în concursul individual, cât şi în cel pe echipe, acolo unde Germania a învins Marea Britanie, cu Zara Philips, nepoata reginei Elisabeta, între participanţi.
Am auzit de el în Raliul Dakar. Ba chiar a câştigat cel mai dificil raliraid din lume. Qatariotul Nasser al Attiah a încheiat al treilea concursul olimpic de tir, proba de talere. Am asistat la un nou duel între Tony Estanguet şi Michal Martikan, în întrecerea de canoe pe ape repezi. Francezul şi-a luat revanşa în faţa slovacului şi a devenit astfel singurul reprezentant al ţării sale triplu medaliat cu aur în aceeaşi probă, la JO de vară, după victoriile de la Sydney şi Atena.
Ar mai fi de menţionat podiumul sută la sută non-european din concursul de floretă masculin, acolo unde un chinez a învins un egiptean, iar bronzul a fost câştigat de un sud-coreean. Doar la St Louis 1904 s-a mai întâmplat să nu fie niciun trăgător european între primii trei, într-o probă care a figurat la toate ediţiile de până acum ale Jocurilor Olimpice.
Aşa cum începuse să se contureze situaţia, lumea s-a dus imediat cu gândul la meciul dintre John Isner şi Nicolas Mahut. Jucat tot pe iarba de la Wimbledon, în primul tur al ediţiei de-acum doi ani a turneului de mare şlem. Atunci, americanul a câştigat 70-68 în decisiv, după mai bine de 11 ore de joc efectiv. Acum, în turul al doilea al turneului olimpic, Jo-Wilfried Tsonga l-a învins pe Milos Raonic 25-23 în decisiv, după mai bine de patru ore de joc. Dacă acela rămâne cel mai lung meci din istoria tenisului, acesta a fost cel mai lung meci din istoria (mult mai recentă) turneului olimpic. În urma lui, francezul va juca în optimi cu spaniolul Feliciano Lopez. Şi să mai amintim şi de victoria Statelor Unite din turneul de baschet masculin. Un 110-63 administrat Tunisiei care scuteşte de comentarii. Dream team-ul este pe încă un drum către aur…