1979 Era ucis Louis Mountbatten, unul din membrii casei regale britanice şi una din personalităţile secolului trecut. Se născuse în iunie 1900, sub zodia Racului, din tată cu origini germano-britanice. Mama era strănepoata Reginei Victoria. Ultim vice-rege al Indiei şi cel dintâi Guvernator General al acestei ţări, Mountbatten a fost una din eminenţele cenuşii ale Imperiului britanic. El a intermediat căsătoria nepotului său, prinţul Philip al Greciei şi Danemarcei, ulterior ducele Philip de Edinburgh, cu actuala regină Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Şi tot el a fost tutorele prinţului Charles, moştenitorul tronului britanic.
Mountbatten obişnuia să-şi petreacă vacanţele la reşedinţa de vară din Mullaghmore, o localitate aflată în Irlanda, la malul Oceanului Atlantic, în imediata apropiere a graniţei cu Irlanda de Nord. Deşi avertizat de serviciile secrete în privinţa unui posibil atentat la viaţa sa, în acea dimineaţă a plecat pe mare, la pescuit de homari şi ton. Fără să ştie că Thomas McMahon, membru al Armatei Republicane Irlandeze, reuşise să planteze un dispozitiv explozibil în seara de dinainte. Controlat prin unde radio, acesta a detonat bomba de 23 kg amplasată la bordul lui Shadow V, o barcă în lungime de 10 m. Ambarcaţiunea a fost spulberată de forţa deflagraţiei. Scos în viaţă din apă, de pescarii aflaţi în apropiere, Mountbatten a murit de pe urma traumatismelor, înainte de a fi adus la ţărm. Au mai murit Nicholas Knatchbull, fiul în vârstă de 14 al fetei sale mai mari, şi Paul Maxwell, un alt adolescent, 15 ani, membru al echipajului. Grav rănită, Lady Brabourne, soacra fiicei sale mai mari, a încetat din viaţă a doua zi. Au scăpat cu viaţă mama şi tatăl lui Nicholas, alături de fratele geamăn al acestuia, Timothy, rămas fără un ochi. Atentatul a fost revendicat de IRA, care a dorit să atragă astfel atenţia asupra luptei populaţiei catolice din Irlanda de Nord, pentru unificare.
Nu se cunoaşte nici până astăzi cine a apăsat butonul. McMahon fusese arestat cu două ore înainte de explozie, la unul din punctele de control din Irlanda, fiind suspect de conducerea unei maşini furate. Condamnat la închisoare pe viaţă, a fost eliberat în 1998, în cadrul unui acord de bunăvoinţă între militanţii pentru unificarea Irlandei şi guvernul britanic.
Tot atunci, The Boomtown Rats staţionau pe locul 2 în topul britanic. I Don’t Like Mondays a rămas cea mai cunoscută piesă din repertoriul irlandezilor. Conform lui Bob Geldof, solistul vocal şi liderul grupului, acesta a compus piesa după ce a citit un telex la postul de radio al campusului Universităţii de stat din Georgia, referitor la Brenda Ann Spencer, o tânără în vârstă de 16 ani care trăsese la întâmplare, pe terenul de joacă al şcolii generale Grover din San Diego, California, în ianuarie 1979. În urma atacului, au murit două persoane adulte şi au fost răniţi opt copii şi un poliţist. Ceea ce a uluit a fost reacţia lui Spencer, care nu a arătat nicio urmă de regret pentru gestul său şi şi-a motivat acţiunea prin aceea că nu-i plăceau zilele de luni, pentru că erau prea plictisitoare. Single-ul figurase timp de patru săptămâni pe cea mai înaltă poziţie a topului britanic.