J 9 august 2012 (Z 13)

Nou record mondial stabilit pe stadionul olimpic de David Rudisha. Kenyanul şi-a corectat propria performanţă, în finala la 800 m. La felul în care semifondistul african a alergat joi seara, mă aştept ca în curând distanţa să fie încadrată la categoria sprintului. A fost pentru prima dată când un om a încheiat cursa în mai puţin de un minut şi 41 de secunde. 1:40,91, iar Rudisha a fost urmat la finiş de campionul mondial de juniori, Nijel Amos, care a adus prima medalie olimpică din istorie Botswanei.

Celălalt punct culminant al serii a fost reprezentat de finala la 200 m bărbaţi. Acolo unde, cel puţin pentru Londra 2012, s-a stabilit că jamaicanii au găsit reţeta succesului pentru viteză. După dubla de la 100 m, sprinterii din Caraibe au realizat tripla la 200. Cu acelaşi Usain Bolt iute ca săgeata. Având timp să privească pe ultimii metri peste umăr, în stânga, pentru a-l căuta pe compatriotul Yohan Blake. Sâmbătă, un nou succes al jamaicanilor în finala de ştafetă 4 x 100 şi Usain îşi va trece în palmares cel de-al şaselea titlu olimpic!

Nicio surpriză în întrecerea decatloniştilor. A câştigat recordmanul mondial Ashton Eaton, americanul învingător în faţa compatriotului Trey Hardee. Dublă americană şi la triplu salt bărbaţi, acolo unde s-a impus campionul mondial de la Daegu, Christian Taylor. Printre atâtea succese bărbăteşti, s-a strecurat şi Barbara Spotakova, cea care şi-a apărat titlul la suliţă.

Tot la doamne, am aflat numele primelor campioane olimpice din istoria boxului. Cu toate vorbitoare de limbă engleză. Ele sunt britanica Nicola Adams, la categoria muscă, irlandeza Katie Taylor, la uşoară, şi Claressa Shields din Statele Unite, la categoria mijlocie.

A fost reluat recitalul chinezesc din întrecerea de sărituri în apă. Chen Ruolin a adăugat titlului de la sincron pe cel de la individual, în proba de platformă 10 m. Acolo unde am văzut o premieră: clasarea pe podiumul olimpic a unei reprezentante a Malaeziei.

Britanicii au continuat să domine întrecerea ecvestră. Alături de Valegro, Charlotte Dujardin a câştigat aurul la dresaj, într-o competiţie în care podiumul a fost sută la sută feminin. Învingătoarea a încheiat întrecerea din Greenwich Park cu două titluri olimpice, în condiţiile în care triumfase şi în concursul pe echipe.

Am asistat la o victorie maghiară în maratonul de înot. 10 km, parcurşi în ape deschise, într-unul din cele mai cunoscute parcuri din lume, Hyde Park, pe Serpentine – cursul de apă din acea zonă verde. Ajunsă la 26 de ani, Risztov Eva avea cele mai bune performanţe din carieră cele trei medalii de argint câştigate la Mondialele de la Barcelona 2003, la 400 liber, 200 fluture şi 400 mixt.

Pe Wembley, Dubla lui Carli Lloyd a fost suficientă pentru ca Statele Unite să rămână în posesia titlului de campioană olimpică la fotbal feminin şi să se revanşeze după înfrângerea suferită în faţa Japoniei, anul trecut, în finala Cupei Mondiale din Germania. În finala mică, meci jucat la Coventry, reuşita Dianei Matheson din cel de-al doilea minut de prelungiri dictate de arbitru a adus bronzul Canadei, în disputa cu Franţa.

Statele Unite a câştigat aurul şi în turneul feminin de polo. Acolo unde americancele au învins în finală Spania, 8-5. Anterior, Australia câştigase după prelungiri meciul pentru bronz, disputat împotriva Ungariei.

Surpriză în turneul masculin de volei pe plajă. În a cărui finală au triumfat germanii Julius Brink/Jonas Reckermann. Victoria a venit doar după disputarea unui tie-break, în faţa perechii braziliene Alison/Emanuel. Pe trei au încheiat reprezentanţii Letoniei.

Şi au fost stabilite finalistele turneelor feminine de baschet (SUA – Franţa), handbal (Norvegia – Muntenegru) şi volei (SUA – Brazilia).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>