28 august

1963 Emily Hoffert şi Janice Wylie erau ucise, în apartamentul lor din Manhattan, New York. George Whitmore Jr. avea să fie acuzat de dubla crimă, pentru ca ulterior să fie eliberat. Modul de acţiune a poliţiei a făcut ca Whitmore să fie acuzat pe nedrept, nu doar de comiterea celor două crime, ci şi de uciderea lui Minnie Edmonds şi de tentativa de viol din cazul Elbei Borrero. Tânărul afro-american în vârstă de 19 ani, cu un intelect mult sub medie, a fost încarcerat pe nedrept timp de 1.216 zile, în perioada 24 aprilie 1964 – 13 iulie 1966, zi în care a fost eliberat pe cauţiune. Aceasta a fost revocată în februarie 1972, pentru ca peste un an să se renunţe definitiv la acuzaţiile împotriva sa.

Modul în care s-au comportat autorităţile în cazul său a fost unul din motivele principale pentru care Curtea Supremă a Statelor Unite a elaborat ceea ce ulterior au fost numite Drepturile Miranda. Cazul Whitmore a fost esenţial în restrângerea şi apoi eliminarea pedepsei cu moartea în statul New York. Ulterior, s-a dovedit că asasinatele fuseseră comise de Richard Robles, un hoţ de case în vârstă de 22 de ani, dependent de droguri, eliberat din închisoare cu doar două luni înainte. Acesta a fost condamnat la închisoare pe viaţă şi se află încarcerat şi în prezent. Niciunul dintre poliţiştii care au abuzat de funcţie, pentru a dovedi vinovăţia lui Whitmore, nu a fost sancţionat. Povestea celor două tinere ucise în apartamentul din Manhattan a făcut subiectul filmului TV Crimele Marcus-Nelson, cu Telly Savalas în rolul locotententului de poliţie Theo Kojak. Filmul a constituit pilotul pentru serialul care avea să fie difuzat timp de cinci sezoane, din toamna lui 1973 şi până în primăvara lui 1978. Inclusiv la televiziunea română.

Tot atunci, Freddie and the Dreamers se aflau la apogeul carierei, în momentul în care cel de-al doilea lor single, I’m Telling You Now, urca pe locul 2 în topul britanic. Poziţie pe care avea să rămână şi săptămâna viitoare. Deşi originari din Manchester, cei cinci au fost asimilaţi curentului Merseybeat, apărut odată cu The Beatles. Grupul şi-a bazat apariţiile scenice pe giumbuşlucurile lui Freddie Garrity (1,60 m), 28 de ani, fost băiat care aducea dimineaţa laptele la uşile caselor. Freddie a murit în 2006, la 69 de ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>