6 august

1962 Jamaica îşi declara independenţa faţă de Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Odinioară colonie spaniolă, sub denumirea Santiago, după ce fusese descoperită de Cristofor Columb, în 1494, insula din Caraibe devenise posesiune britanică în 1655, preluând actuala titulatură. Prin cele 2,8 milioane de locuitori, Jamaica este a treia ţară anglofonă ca număr de populaţie de pe continentul american, după Statele Unite şi Canada. Ţara a rămas în Comunitatea britanică de naţiuni, sub suveranitatea Reginei Elisabeta a II-a. Capitala Kingston este cel mai important oraş de pe insulă, cu aproape un milion de locuitori.

Ţara este condusă din ianuarie 2012 de premierul Portia Simpson-Miller. Ea se află la al doilea mandat în fruntea statului, după cel început în primăvara lui 2006 şi încheiat în toamna lui 2007. Atunci, devenea prima femeie şef de guvern a naţiunii şi a treia din regiunea anglofonă a Caraibelor, după Eugenia Charles în Dominica şi Janet Jagan din Guyana. Cu ocazia împlinirii unei jumătăţi de veac de independenţă, primul ministru a reiterat intenţia de a aboli monarhia şi de a transforma ţara în republică.

Tot atunci, Bobby Darin urca pe locul 8 în topul britanic, cu Things. Peste o lună, single-ul avea să ajungă pe 2, cea mai înaltă poziţie atinsă în Marea Britanie. O compoziţie proprie care urca până pe 3 în Billboard Hot 100. Era ultimul succes al americanului în Regatul Unit. Aceasta este o emisiune din 1959, în care Bobby, pe atunci în vârstă de 23 de ani şi aflat la apogeul carierei de solist vocal, era sărbătorit ca vedetă. În imagine apare Nina, cea pe care, încă zece ani de-atunci înainte, avea s-o considere drept soră mai mare. Şi care, de fapt, îi era mamă naturală. Suferind de inimă, din cauza febrei reumatice contractate în copilărie, Bobby a murit la 37 de ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>