23 octombrie

2002 Începea Criza ostaticilor din teatrul moscovit Dubrovka. În acea zi, între 40 şi 50 de ceceni înarmaţi, membri ai mişcării separatiste islamice din regiunea aflată în Caucaz, intrau în sala de spectacol şi luau 850 de ostatici. În schimbul eliberării acestora, solicitau retragerea trupelor militare ruseşti din Cecenia şi încheierea Celui de-al Doilea Război Cecen. Conducătorul atacatorilor era Movsar Barayev. După două zile şi jumătate de asediu, trupele speciale ruseşti au introdus un gaz rămas necunoscut în sistemul de aerisire al clădirii, după care au pătruns în forţă.

39 dintre atacatori au fost ucişi de trupele speciale de intervenţie, laolaltă cu cel puţin 129 dintre ostatici (din care nouă străini). Majoritatea ostaticilor care au murit au fost ucişi de substanţa toxică pompată în teatru pentru a-i anihila pe militanţi. Utilizarea gazului a fost condamnată în întreaga lume, însă Moscova a insistat că nu a avut de ales, deoarece era vorba de 50 de rebeli înarmaţi, pregătiţi să-şi ucidă ostaticii, apoi să se sinucidă. Medicii din Capitala Federaţiei Ruse au condamnat refuzul autorităţilor de a dezvălui identitatea gazului utilizat, ceea ce i-a împiedicat să salveze mai multe vieţi. Anumite surse afirmă că medicamentul Naxolone ar fi fost folosit cu succes, pentru a salva de la moarte pe unii dintre cei intoxicaţi. Au murit 170 de persoane.

Tot atunci, Nelly urca pe locul întâi al topului britanic, cu Dilemma, o piesă lansată în colaborare cu interpreta de R&B Kelly Rowland, fosta componentă a grupului vocal feminin Destiny’s Child (acolo unde a fost colegă cu Beyonce Knowles). Melodia a fost introdusă în ultimul moment pe albumul rapper-ului originar din Texas, intitulat Nellyville. Videoclipul este filmat pe Colonial Street, într-unul din decorurile Studiourilor Universal. În acelaşi loc folosit pentru filmările la serialul Neveste disperate. Nelly este văzut stând pe treptele reşedinţei Johnson (casa lui Susan, din serial), iar Rowland vine şi se aşază pe treptele reşedinţei Morrison (locuinţa din serial a lui Bree). Larry Hughes, pe atunci jucătorul echipei de baschet Golden State Warriors, apare în rol secundar, ca prieten al lui Rowland.

Patti LaBelle apare şi ea în videoclip, în rolul mamei lui Rowland. Interpreta de R&B era de fapt cea care îl inspirase pe Nelly în alegerea melodiei. Ascultaţi originalul piesei Love, Need and Want You, apărută pe albumul său din 1983 şi vă veţi convinge :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>